Kniž­ní trh je oprav­du širo­ký, stej­ně jako nabíd­ka knih z nakla­da­tel­ství Host. Někdo má rád detek­tiv­ky, někdo odbor­nou lite­ra­tu­ru, jiný čte poezii či romá­ny pro ženy.

Růz­no­ro­dí čte­ná­ři sedí také u nás v redak­ci. A tak jsme si udě­la­li malý prů­zkum, jaké kni­hy u nás vedou, a roz­hod­li jsme se s vámi podě­lit o pár dob­rých tipů. Bude­me rádi, když vám pomů­že­me s výbě­rem vánoč­ních dár­ků pro vaše blíz­ké nebo upo­zor­ní­me na zají­ma­vé titu­ly pro vás.

A abys­te z toho měli pro­spěch nejen inte­lek­tu­ál­ní, ale i mate­ri­ál­ní, všech­ny dopo­ru­če­né kni­hy navíc až do 17. pro­sin­ce zlev­ňu­je­me o celých 30 %. Poš­tov­né ani bal­né u nás nepla­tí­te, to už je zave­de­né pra­vi­dlo. Pře­je­me dob­rý výběr při hle­dá­ní knih pod stro­me­ček a krás­né svá­teč­ní oka­mži­ky strá­ve­né četbou.

Vaše redak­ce nakla­da­tel­ství Host

Tomáš Reichel, ředitel

Anthony Ryan: Píseň krve

Osob­ně jsem na fan­ta­sy začal ujíž­dět až po zása­hu feno­mé­nem Hry o trů­ny, kte­rá má nejen uvě­ři­tel­né a pro­pra­co­va­né posta­vy a napí­na­vé záplet­ky, ale taky je výbor­ně napsa­ná. Pak mi del­ší dobu trva­lo, než mě něja­ká dal­ší fan­ta­sy kni­ha doo­prav­dy dosta­la, ale dočkal jsem se, a byla to prá­vě Píseň krve Antho­ny­ho Rya­na. Pře­če­tl jsem ji nejdří­ve v ori­gi­ná­le (v rám­ci své­ho neko­neč­né­ho stu­dia ang­lič­ti­ny :)) a pak ješ­tě jed­nou čes­ky a byl jsem sku­teč­ně nad­še­ný a dlou­ho jsem hlav­ní­ho hrdi­nu Véli­na al Sor­nu nemohl dostat z hla­vy. Je to oprav­du str­hu­jí­cí pří­běh a stej­ně jako Hra o trů­ny se ode­hrá­vá v doko­na­le pro­pra­co­va­ném svě­tě a je napsán skvě­lým lite­rár­ním stylem.

Dana Blatná, propagace

Fredrik Backman: Muž jménem Ove

Přes­ně k tako­vým­to kni­hám se ráda vra­cím, pro­to­že jsou z kate­go­rie útěš­ných. Dob­rý člo­věk ješ­tě žije. Ješ­tě je legra­ce a přá­tel­ství. A lás­ka. A to přes všech­no to občas­né neve­se­lo-truch­li­vo, až absurd­no, kte­ré nám všem život při­ná­ší. A Ove­mu fakt doce­la hus­tě. No a nechy­bě­jí ani zví­řát­ka. A přes leh­kou kýčo­vi­tost se přenesete.

Ivana Motrincová, podpora prodeje, sekretariát

Daniel Glattauer: Dobrý proti severáku

Ráda bych dopo­ru­či­la titul z řady knih „nejen pro ženy“, ale vybrat jeden román není snad­né. Všech­ny jsou pří­jem­ným čte­ním, čas­to je v nich humor a iro­nie a samo­zřej­mě pře­de­vším dob­rý pří­běh. Vypích­la bych tedy kni­hy Danie­la Glat­taue­ra, zejmé­na Dob­rý pro­ti seve­rá­ku. Je to napí­na­vý milost­ný pří­běh, vtip­ný a dojem­ný, psa­ný úspor­nou for­mou mai­lů. A musím podotknout, že si ho oblí­bi­li i muži.

Martin Stöhr, art director, redaktor

Michal Sýkora: Modré stíny

Vánoč­ní kniž­ní nadíl­ce roz­hod­ně bude slu­šet i něja­ká původ­ní čes­ká detek­tiv­ka. Mod­ré stí­ny jsou skvě­lý kri­mi thriller, jehož prv­ní schů­dek tvo­ří lokál­ní vraž­da; scho­diš­tě však vede k nej­vyš­ším pat­rům poli­ti­ky (a korup­ce). Skvě­le jsem se bavil jako čte­nář a těším se i jako divák — titul je sou­čás­tí tele­viz­ní­ho detek­tiv­ní­ho cyk­lu, kte­rý bude uve­den po Novém roce. Pro duo Jan Hře­bejk a Petr Jar­chov­ský to bude pre­mi­é­ra v tom­to žán­ru. Zvě­dav jsem zvlášť na své­ráz­nou komi­sař­ku Marii Výro­vou v podá­ní Klá­ry Melíškové.

Petra Plevová, propagace

Peter May: Skála

Ská­la je detek­tiv­ka, v níž poli­cej­ní vyšet­řo­vá­ní vraž­dy ustu­pu­je do poza­dí, aby se dosta­lo na sil­ný pří­běh dáv­ných tajem­ství, vzpo­mí­nek na ztra­ce­ná přá­tel­ství, lás­ku i domov. Pří­běh, v němž minu­lost ovliv­ňu­je sou­čas­nost stej­ně sil­ně jako drs­né pro­stře­dí skot­ské­ho ost­ro­va Lewis čte­ná­ře, jenž si nepře­je nic jiné­ho než se tam vypra­vit. Jsem pře­svěd­če­ná o tom, že si vás Peter May svým vyprá­vě­ním omo­tá kolem prs­tu úpl­ně stej­ně jako mě.

Lucie Zajíčková, grafický design

Caroline Carlsonová: Téměř ctihodná liga pirátů: Poklad Čarodějky ze severu

Jako malá jsem sni­la o kari­é­ře kos­mo­naut­ky. Pokud bych však ten­krát čet­la Poklad Čaro­děj­ky ze seve­ru, chtě­la bych být pirát­kou. A pla­vit se po širých mořích. A mít kou­zel­né­ho mlu­ví­cí­ho chr­li­če. A hle­dat ztra­ce­ný poklad. A vůbec: proč jste tu kníž­ku ješ­tě nečetli?!

Kristina Nesvedová, redaktorka

Marc Pastor: Zlá žena

Kdy­by se Zlá žena neo­de­hrá­va­la v magic­ké Bar­ce­lo­ně, byl by to zřej­mě wes­tern. Inspek­tor Moisès Cor­vo je kla­sic­ký pis­tol­ník s drs­ným zevnějš­kem a ryzím srd­cem. Auto­rův vtip­ný, iro­nic­ký styl navíc všech­ny hrů­zy milo­srd­ně halí do lehce bizar­ní­ho hávu. V pří­bě­hu o bar­ce­lo­n­ské upí­r­ce para­dox­ně žád­né hek­to­li­t­ry krve nena­jde­te. Mezi zápla­vou chlad­né sever­ské kri­mi pro mě Zlá žena byla hře­ji­vou exo­tic­kou lahůdkou.

Andrej Nechaj, grafický design

Alexandr Brummer – Michal Konečný: Brno nacistické

Brno mám veľ­mi rád a odke­dy som sa sem pred rokmi nasťa­ho­val, tak ma baví motať sa jeho uli­ca­mi, obja­vo­vať zau­jí­ma­vé mies­ta, archi­tek­t­ú­ru, his­tó­riu… Brno nacis­tic­ké mi zas tro­chu roz­ší­ri­lo obzo­ry. Ten­to sprie­vod­ca umož­nu­je nahli­a­d­nuť do doby, keď na hla­vá­ku vla­li vlaj­ky s háko­vý­mi kríž­mi, na Práv­nic­kej fakul­te MU síd­li­lo Gesta­po a Židia mali zaká­za­ný vstup do Lužá­nek. Miesta­mi je to cel­kom mra­zi­vé, ale je dob­ré si toto obdo­bie občas pri­po­mí­nať. Nie je to zas tak dávno.

Simona Pinnerová, podpora prodeje, e‑knihy

Jeffrey Eugenides: Sebevraždy panen

Vyni­ka­jí­cí psy­cho­lo­gic­ký román, kte­rý odha­lu­je snad­no zra­ni­tel­né nit­ro dospí­va­jí­cích a záro­veň kom­plex­ně zachy­cu­je obraz malo­měš­ťác­tví. Cit­li­vě vyprá­vě­ný pří­běh z pohle­du „chlap­ce ze sou­sed­ství“, jehož pro­střed­nic­tvím uvi­dí­te věci v šir­ších sou­vis­los­tech. Tee­nager bude při čte­ní sou­hlas­ně při­ky­vo­vat a dospě­lý čte­nář prozře.

Eva Sládková, vedoucí redaktorka české beletrie a odborné literatury

Caryl Férey: Zulu

Hle­dá­te napí­na­vý, a při­tom inte­li­gent­ní pří­běh? Tři poli­cis­té do důsled­ku pozná­va­jí odvrá­ce­nou tvář posta­partheid­ní Jiho­af­ric­ké repub­li­ky a oci­ta­jí se ve víru zbě­si­lé­ho nási­lí, kte­ré se neza­sta­ví před ničím. Kri­mi román Zulu se v ďábel­ském tem­pu mění v drs­ný thriller s poli­tic­kým a soci­ál­ním pře­sa­hem. Skvě­le vykres­le­né posta­vy, nevšed­ní pro­stře­dí, mra­ven­če­ní v zádech.

Nikola Marzyová, zahraniční práva, akvizice

Jakub Dotlačil: Jiné životy Hynka Harra

Někdy není potře­ba utí­kat od své­ho poho­dl­né­ho a nud­né­ho živo­ta, abychom pro­ži­li život jiný, dob­ro­druž­ný. Otáz­kou ale je, co z toho. Ve zda­ři­lém debu­tu Jaku­ba Dotla­či­la se dozví­te, co z toho měl Hynek Harr.

Eva Sedláčková, vedoucí redaktorka literatury pro děti a mládež

Petra Soukupová: Bertík a čmuchadlo

Upřím­ná, neu­vě­ři­tel­ně oprav­do­vá. Tahle kníž­ka mě pros­tě dosta­la. Už když jsem popr­vé čet­la ruko­pis. Mož­ná na prv­ní pohled dět­sky nepů­so­bí, ale je dět­ská víc než mno­hé jiné „dět­skostí“ pře­ky­pu­jí­cí. Setká­ní s Ber­tí­kem a jeho tajem­ným kama­rá­dem čmu­cha­dlem pat­ří k těm, na kte­rá se neza­po­mí­ná. Navíc je to kníž­ka krás­ná, kte­rou je radost vzít do ruky. Zkus­te to!