Úspěch nové kni­hy autor­ské dvo­ji­ce píší­cí pod pseu­do­ny­mem Lars Kepler před­po­vě­děl zájem čte­ná­řů ješ­tě před vydá­ním. Román totiž díky před­pro­dejům vévo­dil švéd­ské­mu žeb­říč­ku dří­ve, než dora­zil z tis­kár­ny. Během prv­ní­ho víken­du dosá­hl pro­dej neu­vě­ři­tel­ných dva­ce­ti tisíc tiš­tě­ných knih a e‑knih. Obdob­ně se mu daři­lo i v Nor­sku, Nizo­ze­mí a Dán­sku, kde kni­hy vyšly ješ­tě do kon­ce roku.

Knih ze série o Joo­nu Lin­no­vi, kte­ré vychá­ze­jí ve čty­ři­ce­ti zemích, se na celém svě­tě pro­da­lo už pět mili­o­nů. Dal­ší díl auto­ři plá­nu­jí na příští rok, leto­šek věnu­jí napsá­ní thrille­ru z nové série s pra­cov­ním názvem Dět­ské hřiš­tě (Pla­yground). Román žán­ru urban fan­ta­sy vyjde ve Švéd­sku na pod­zim, prá­va jsou zatím pro­dá­na do dese­ti zemí.

Obsah z 'https://www.youtube.com/e[…]' není možné zobrazit bez souhlasu s cookies.

Bez Joony Linny je policie bezmocná

Před deví­ti lety byl pas­tor Roc­ky Kyrklund odsou­zen za bru­tál­ní vraž­du a svě­řen do psy­chi­at­ric­ké péče. Z udá­los­ti si nic nepa­ma­tu­je — od tra­gic­ké auto­ne­ho­dy trpí opa­ku­jí­cí­mi se výpad­ky a ztrá­tou paměti.

Ve stej­nou dobu, kdy se Roc­ky Kyrklund zno­vu vra­cí do spo­leč­nos­ti, někdo poli­cii pošle video ženy v okně. Násle­du­jí­cí­ho dne je žena nale­ze­na mrt­vá. Bru­ta­li­ta vra­ho­va úto­ku dove­de vyšet­řo­va­te­le k Roc­ky­mu Kyrklun­do­vi. Poli­cii při­jde dal­ší video­na­hráv­ka. Nikdo nero­zu­mí tomu, co se to děje. A Joo­na Lin­na více než před rokem zmi­zel. Sko­ro všich­ni si mys­lí, že je mrt­vý. Sko­ro všichni.

Dob­ře vysta­vě­ná, napí­na­vá detek­tiv­ka, kte­rá nikdy neztrá­cí na inten­zi­tě… Kepler to zase dokázal.
— Adres­sea­vi­sen

Auto­ři vychá­ze­jí ze stej­né­ho recep­tu jako u před­cho­zích knih. Mají skvě­le vyvi­nu­tý smy­sl pro to, co je potře­ba, aby v lidech pro­bu­di­li jejich nej­tem­něj­ší stra­chy a představy.
— Dagsa­vi­sen

Stal­ker je ješ­tě o něko­lik pří­ček lep­ší než před­cho­zí kni­hy. Kni­ha je neu­vě­ři­tel­ně chytře posklá­da­ná dohromady.
— Ber­lingske