Pokra­čo­vá­ní tri­lo­gie Stie­ga Lars­so­na napsal na popud spi­so­va­te­lo­va švéd­ské­ho vyda­va­te­le David Lager­cran­tz, novi­nář a autor best­selle­ro­vé bio­gra­fie Já jsem Zla­tan Ibra­hi­mo­vić. „Když jsem si zno­vu pře­če­tl celé Lars­so­no­vo Milé­ni­um, uvě­do­mil jsem si, jak je to kom­plex­ní dílo. Jak do sebe vše zapa­dá. Bylo těž­ké pro­nik­nout do této celist­vos­ti a záro­veň ji nena­ru­šit. Musel jsem všech­no absor­bo­vat. Ori­en­to­vat se v pro­stře­dí a vtě­lit se do jed­not­li­vých postav. Nej­jed­no­duš­ší pro mě bylo pocho­pit Blomkvis­ta, on je tak tro­chu moje alter ego,“ řekl Lagercrantz.

Čtvr­tý díl série s Lisbe­th Salan­de­ro­vou a Mika­e­lem Blomkvis­tem vyjde na kon­ci srp­na k desá­té­mu výro­čí švéd­ské­ho vydá­ní prv­ní­ho romá­nu Muži, kte­ří nená­vi­dí ženy (čes­ky Host 2008). Kni­ha Dív­ka v pavou­čí síti vychá­zí v češ­ti­ně ve stej­ný den jako švéd­ský ori­gi­nál a ang­lic­ký překlad.

„Já sám pat­řím ke čte­ná­řům, kte­ří kouz­lu Lars­so­no­va Milé­nia zce­la pro­pad­li, a samo­zřej­mě i mé poci­ty spo­je­né s vydá­ním pokra­čo­vá­ní jsou smí­še­né. Kro­mě smut­ku, že Stieg Lars­son už nemohl ve svém pří­bě­hu pokra­čo­vat, poci­ťu­ji na jed­nu stra­nu oba­vu, že už to nebu­de ono, ale na dru­hou stra­nu se pros­tě nechci s Lisbe­th a Mika­e­lem roz­lou­čit a tou­žím se dozvě­dět, co se s nimi sta­ne dál. Sám fakt, že byl napsán čtvr­tý díl, je důka­zem toho, jak sil­né posta­vy a pod­ma­ni­vý svět Stieg Lars­son stvo­řil. Jsem šťast­ný a hrdý, že může­me vydat pokra­čo­vá­ní toho­to feno­mé­nu, kte­rý změ­nil moder­ní kri­mi lite­ra­tu­ru, a jsem pře­svěd­čen, že David Lager­cran­tz fanouš­ky Milé­nia nezkla­me,“ uve­dl k čes­ké­mu vydá­ní kni­hy ředi­tel nakla­da­tel­ství Host Tomáš Reichel.

Prá­va na čtvr­tý díl Milé­nia byla pro­dá­na do čty­ři­ce­ti zemí, v pět­a­dva­ce­ti z nich vyjde záro­veň s ori­gi­ná­lem. Dosa­vad­ní tri­lo­gie vychá­zí v pade­sá­ti zemích svě­ta a pro­da­lo se jí přes 80 mili­o­nů výtis­ků. Jen v Čes­ké repub­li­ce se čís­la pro­dejů vyšpl­ha­la na čty­ři sta tisíc.

Anotace

Mika­el Blomkvist a Lisbe­th Salan­de­ro­vá opět spolu

Časo­pis Milé­ni­um má nové maji­te­le a jeho kri­ti­ci tvr­dí, že Mika­el Blomkvist je vyho­ře­lý a že uva­žu­je o změ­ně zaměstnání.

Poz­dě v noci Blomkvis­to­vi zavo­lá pro­fe­sor Frans Bal­der, před­ní odbor­ník na výzkum umě­lé inte­li­gen­ce. Bal­der mu tvr­dí, že pro něj má důle­ži­té infor­ma­ce o ame­ric­ké zpra­vo­daj­ské služ­bě a že byl v kon­tak­tu s výbor­nou mla­dou hac­ker­kou, kte­rá se podo­bá něko­mu, koho Blomkvist veli­ce dob­ře zná.

Mika­el Blomkvist dou­fá v exklu­ziv­ní repor­táž, kte­rou on i Milé­ni­um tak zou­fa­le potře­bu­je. Lisbe­th Salan­de­ro­vá má jako obvykle své vlast­ní plá­ny. Ale nade­šel čas, aby se jejich ces­ty ješ­tě jed­nou zkřížily.