Svět kni­hy je akce, na kte­rou se při­pra­vu­je­me dlou­ho dopře­du. Sna­ží­me se vydat do veletr­hu co nej­ví­ce knih, aby byl výběr novi­nek pes­t­rý, zve­me spi­so­va­te­le, aby se s nimi jejich čte­ná­ři moh­li setkat, těší­me se na dav čet­bych­ti­vých návštěv­ní­ků, kte­ří nás vždyc­ky doká­ží potě­šit a pochvá­lit za naši prá­ci. Váží­me si toho a díky těm čtyřem nabi­tým veletrž­ním dnům si vždyc­ky uvě­do­mí­me, že to, co dělá­me, má smy­sl. Jak na začát­ku květ­na pro­hlá­si­la jed­na naše redak­tor­ka: „Já letos musím jet na veletrh, loni jsem neby­la a nut­ně potře­bu­ju zpět­nou vazbu, potře­bu­ju vidět ty lidi!“

Letos jsme si pro návštěv­ní­ky při­pra­vi­li vel­ké pře­kva­pe­ní — nový stá­nek. Díky němu se na pult vešlo více knih, za něj něko­lik stol­ků a poho­dl­ná pohov­ka pro naše hos­ty a kniž­ní gale­rie s pre­zen­ta­cí vybra­ných titu­lů. Pří­pra­va stán­ku byla nároč­ná a dlou­há, ale na výsle­dek jsme hrdí. A pod­le ohla­sů z řad návštěv­ní­ků, hos­tů i spo­lu­pra­cov­ní­ků nad­še­ní z nové­ho pro­sto­ru nesdí­lí­me sami. Potě­ši­ly nás pochval­né hla­sy i — někdy tro­chu úsměv­ná — samo­zřej­most, s jakou se někte­ří veletr­ža­né při­šli posa­dit. Dali nám tím jas­ně naje­vo, že stá­nek k návštěvě pří­mo vybí­zí, a my věří­me, že se tak mohl ale­spoň na chví­li stát jakousi oázou a pří­jem­ným zasta­ve­ním v zápla­vě lidí, knih, vydý­cha­né­ho vzdu­chu i šumu veletrž­ní­ho palá­ce. Rádi bychom za návrh stán­ku i jeho rea­li­za­ci podě­ko­va­li archi­tekt­ce Mar­kétě Sládečkové.

Na pro­dej­ní pult jsme při­vez­li dlou­ho oče­ká­va­né kniž­ní novin­ky i slib­né debu­ty čes­kých auto­rů, na spe­ci­ál­ní sní­že­ný pul­tík jsme vysklá­da­li kni­hy pro děti tak, aby je měli naši malí čte­ná­ři pří­mo před oči­ma a nemu­se­li se nata­ho­vat na špič­ky, aby zahléd­li ale­spoň kou­sek z toho, co upou­tá­vá pozor­nost dospě­lých. Trič­ka s dob­rác­kým vikin­gem Tap­pim, kte­rá oblék­ly naše redak­tor­ky, zau­ja­la všech­ny bez roz­dí­lu věku.

A jaké titu­ly si čte­ná­ři nej­čas­tě­ji odná­še­li domů? Asi niko­ho nepře­kva­pí, že čís­lem jed­na se sta­la čer­stvá novin­ka, pátý díl best­selle­ro­vé série o komi­sa­ři Joo­no­vi Lin­no­vi Stalker.

TOP 5

  1. Lars Kepler: Stalker
  2. Pet­ra Sou­ku­po­vá: Pod sněhem
  3. Matěj Hořa­va: Pálenka
  4. Kate­ři­na Tuč­ko­vá, Andrea Bře­zi­no­vá, Tomáš Zaple­tal: Fabrika
  5. E. Loc­khar­to­vá: Ost­rov Lhářů

Stej­ně jako nás těší zájem návštěv­ní­ků o náš stá­nek a pro­dá­va­né kni­hy, vel­kou radost nám udě­la­ly také ceny, jež naše kni­hy na veletr­hu zís­ka­ly. Po zís­ká­ní Mag­ne­sie Lite­ry v kate­go­rii objev roku se debu­tant Matěj Hořa­va dočkal se svou Pálen­kou i Ceny Čes­ká kni­ha. Fakt, že cenu obdr­že­la už tře­tí rok v řadě kni­ha naše­ho nakla­da­tel­ství, nás nesmír­ně těší. V před­cho­zích dvou roč­ní­cích se rado­va­li Něm­ci (cenu zís­kal román Něm­ci Jaku­by Katal­py a Ději­ny svět­la Jana Něm­ce), letos se Cena Čes­ká kni­ha pře­su­nu­la na východ, do Banátu.

Dal­ší dvě oce­ně­ní sice nepat­ří tak úpl­ně nám, kaž­do­pád­ně z nich máme díky kniž­ním před­lo­hám radost. Jed­ná se o cenu Audi­ok­ni­ha roku, v níž se abso­lut­ním vítě­zem sta­lo zvu­ko­vé zpra­co­vá­ní kni­hy Muž jmé­nem Ove švéd­ské­ho auto­ra Fredri­ka Backma­na (nače­tl Jan Vla­sák), v kate­go­rii Čet­ba byl zase odmě­něn Muž z ost­ro­va Lewis Pete­ra Maye v podá­ní Jiří­ho Dvo­řá­ka. Gra­tu­lu­je­me inter­pre­tům i vyda­va­tel­ství One­Hot­Book, jež námi vydá­va­né kni­hy pře­vá­dí do audi­ok­niž­ní podo­by v té nej­lep­ší mož­né kvalitě.

Celý letoš­ní veletrh hod­no­tí­me jako vel­mi vyda­ře­ný, bavi­lo nás poví­dat si s naši­mi čte­ná­ři, kte­rých bylo u stán­ku vždy dost a dost, spo­lu­pra­cov­ní­ky i part­ne­ry a v nepo­sled­ní řadě zažít to krás­né setká­ní auto­ra se čte­ná­řem. Na našem stán­ku a na bese­dách v sálech se během veletr­hu vystří­da­lo něko­lik osob­nos­tí z řad spi­so­va­te­lů. Ze zahra­nič­ních hos­tů jsme letos při­ví­ta­li pol­ské­ho auto­ra kri­mi romá­nů Zyg­mu­n­ta Miłos­zewské­ho, z čes­kých spi­so­va­te­lů nechy­bě­li Pet­ra Sou­ku­po­vá, Rad­ka Dene­mar­ko­vá, Kate­ři­na Tuč­ko­vá, Jiří Hájí­ček a dal­ší. A kdo vyhrál pomy­sl­nou sou­těž o nej­vět­ší fron­tu na podpis?

Děku­je­me všem návštěv­ní­kům Svě­ta kni­hy a těší­me se na příští rok. My tam bude­me, a co vy?