Autor­ka za něj obdr­že­la cenu Mag­ne­sia Lite­ra 2010 — Kniž­ní klub Cena čte­ná­řů a byla nomi­no­vá­na na Cenu Jose­fa Škvo­rec­ké­ho, Mag­ne­sii Lite­ru za pró­zu i Cenu Jiří­ho Ortena.

„Po výbor­ném při­je­tí audio ver­ze best­selle­ru Žít­kov­ské bohy­ně jsme se roz­hod­li zpra­co­vat také dosti nároč­nou ‚Ger­tu Schni­rch‘. Osu­dy dív­ky pozna­me­na­né nej­pr­ve roz­po­ry v rodi­ně s čes­kou mat­kou a němec­kým otcem, pak udá­lost­mi 2. svě­to­vé vál­ky a zejmé­na násled­ným divo­kým odsu­nem, kte­rá nako­nec žije v komu­nis­tic­kém reži­mu, zkrát­ka nemo­hou člo­vě­ka neza­sáh­nout. S Vil­mou Cibul­ko­vou jsme natá­če­li dva měsí­ce.“ uve­dl Mar­tin Pilař z vyda­va­tel­ství OneHotBook.

Dél­ka audi­ok­ni­hy je téměř 16 hodin, nakřáplý hlas Vil­my Cibul­ko­vé výteč­ně rezo­nu­je s trp­kou život­ní zku­še­nos­tí, kte­rou hrdin­ka musí pro­jít, a násled­nou fatál­ní úna­vou, jež ji zaže­ne do pas­ti rezig­na­ce. Doko­na­le zpro­střed­ko­vá­vá kaž­dé zavá­há­ní, chvil­ko­vé oka­mži­ky radost­né nadě­je, všech­na bolest­ná pro­cit­nu­tí, hrůz­né zážit­ky i fatál­ní zvra­ty. Její mimo­vol­né povzde­chy před­zna­me­ná­va­jí budou­cí tragi­ku děje a její pro­jev kon­ge­ni­ál­ně kopí­ru­je dyna­mi­ku tex­tu. „Nej­hor­ší pro mě bylo ucho­vat si při čte­ní nad­hled. Jeli­kož jsem sil­ně empa­tic­ký člo­věk, hned se začnu vží­vat jak do posta­vy Ger­ty, tak do ostat­ních figur, kte­ré se nachá­ze­jí v nároč­ných situ­a­cích. Poho­ře­lic­ký pochod, nále­ty, všech­no… Ve chví­li, kdy si před­sta­vím nálet a úprk, samo­zřej­mě zrych­lím i řeč a dosta­nu se do té šíle­né pas­ti, že se mě to týká stej­ně jako Ger­ty,“ vyprá­ví Vil­ma Cibul­ko­vá o svém pro­cí­tě­ní díla. A dodá­vá: „Pro mě je to v jis­tém smys­lu srdeč­ní zále­ži­tost, pro­to­že pochá­zímz pohra­ni­čí, ze Sudet. Měla jsem také pří­le­ži­tost točit o podob­ných téma­tech fil­my pod­le před­loh Vla­di­mí­ra Kör­ne­ra. S touhle lát­kou už žiji něko­lik let a zno­va se mi tak otví­rá i moje dět­ství. Mám tudíž pocit, že spous­ta úvah i vnitř­ních poci­tů Ger­ty se dotý­ká mě osob­ně; až mi někdy při­pa­dá, že jsem tu dobu snad i žila. Ale mož­ná je to i tím, že jsem dřív byd­le­la v domě, ze kte­ré­ho tře­ba byla něja­ká Ger­ta stej­ným způ­so­bem vyhná­na, odsunuta.“

Audi­ok­ni­hu v režii Jit­ky Šká­pí­ko­vé dopro­vá­zí nála­do­vé kla­vír­ní pře­de­hry a inter­mez­za, jejichž dra­ma­tic­ké i dojem­né tóny vta­hu­jí poslu­cha­če do inten­ziv­ní blíz­kos­ti Ger­ti­na neza­po­me­nu­tel­ně nešťast­né­ho údělu.

Audi­ok­ni­ha vychá­zí na CD mp3 a k dis­po­zi­ci bude rov­něž ke sta­že­ní z internetu.

Zdroj: Tis­ko­vá zprá­va vyda­va­tel­ství One­Hot­Book, upra­ve­no a kráceno

Ukáz­ka z audi­ok­ni­hy zde: http://​audi​o​te​ka​.com/​c​z​/​a​u​d​i​o​b​o​o​k​/​v​y​h​n​a​n​i​-​g​e​r​t​y​-​s​c​h​nirch

Foto­gra­fie z nahrá­vá­ní las­ka­vě posky­tl Mar­tin Pilař, jejich auto­rem je Filip Jan­dou­rek, OneHotBook.