Není divu, vždyť posta­va Ove­ho se zro­di­la na auto­ro­vě blo­gu, kte­rý čte pade­sát tisíc Švé­dů týd­ně. A prá­vě oni si také odhla­so­va­li, aby Backman o vzteklou­no­vi Ovem napsal román. Stal se z něj best­seller a je při­rov­ná­ván ke kni­ze Sto­le­tý sta­řík, kte­rý vyle­zl z okna a zmi­zel nebo k fil­mu s Jackem Nichol­so­nem Lep­ší už to nebu­de. Jen ve Švéd­sku se od pod­zi­mu 2012, kdy kni­ha vyšla, pro­da­lo přes šest set tisíc výtisků.

Jed­na z hlav­ních švéd­ských knih­ku­pec­kých sítí Bokia vyhlá­si­la román Muž jmé­nem Ove „Kni­hou měsí­ce“ a Fredri­ka Backma­na násled­ně „Debu­tan­tem roku“. Prá­va na kni­hu jsou aktu­ál­ně pro­dá­na do pět­a­dva­ce­ti zemí, fil­mo­vá a tele­viz­ní prá­va kou­pi­la nej­vět­ší švéd­ská pro­dukč­ní spo­leč­nost Tre Vän­ner, kte­rá natá­čí mimo jiné také kniž­ní série Camilly Läc­kber­go­vé. V češ­ti­ně vyjde román na kon­ci dubna.

Ohlasy na knihu

Může vůbec román o devě­ta­pa­de­sá­ti­le­tém mlčen­li­vém muži, kte­rý se pokou­ší spáchat sebe­vraž­du, vyvo­lat poba­ve­ný úsměv na rtech? Ano, pokud je auto­rem Fredrik Backman. Backman kro­mě jiné­ho píše popu­lár­ní sloup­ky pro deník Met­ro a jeho blog navští­ví více než 50 000 čte­ná­řů týd­ně. Jeho styl má říz, slo­va se derou kupře­du jako proud. Muž jmé­nem Ove v lec­čem při­po­mí­ná úspěš­ný best­seller Sto­le­tý sta­řík, kte­rý vyle­zl z okna a zmi­zel, což může být jas­né dopo­ru­če­ní pro všech­ny čte­ná­ře, jimž se tato kni­ha líbila.
— Norran

Kni­ha Muž jmé­nem Ove s humo­rem vrhá svět­lo na téma­ta stár­nu­tí, přá­tel­ství, smut­ku, chu­ti do živo­ta a neu­stá­le se mění­cí­ho význa­mu toho, co zna­me­ná být člo­vě­kem. Ten­to román není ani uhla­ze­ný, ani zdr­žen­li­vý. Je vtip­nou a dojem­nou prvo­ti­nou, kte­rá ohla­šu­je zrod nové­ho vel­ké­ho humo­ris­tic­ké­ho autora. 
— Sven­ska Dagbladet

Povzbu­di­vý pří­běh, kte­rý vás roz­plá­če i rozesměje.
— Allas

Fredrik Backman umí psát s lás­kou, iro­nií a úžas­ným smys­lem pro humor o tom, jak slo­ži­té mohou být věci, jimž nero­zu­mí­me, jak doká­že být svět děsi­vý a že se před ním čas­to nedo­ve­de­me brá­nit. Jedi­ným lékem je vyzkou­šet a poznat nezná­mé. A Fredrik Backman vyprá­ví ten­to pří­běh tak dob­ře, že mě k mému pře­kva­pe­ní sku­teč­ně dojal.
— Dagens Nyheter

Vel­mi výstiž­né a sou­čas­né zob­ra­ze­ní lid­ské­ho cho­vá­ní, napsa­né boha­tým jazy­kem plným meta­for, kde sem tam pro­blýsk­ne i něja­ké to spros­té slo­vo. Backma­nův debu­to­vý román, podob­ně jako ostat­ní jeho tex­ty, pře­ky­pu­je humo­rem, ale záro­veň je nato­lik lid­ský, že se čte­nář bude cítit jako doma… Stej­ně tref­né jako vždycky.
— BTJ

Asi jsem se do Ove­ho tro­chu zami­lo­va­la. Při čet­bě Backma­no­vy kni­hy se ve mně mísí růz­né poci­ty. Jsem naštva­ná, šťast­ná, uro­ním pár slz. Je v ní všech­no. A jazyk ply­ne jako proud. Kaž­dý si tu najde něco pro sebe.
— P4

Práva prodána do 25 zemí

  • Vel­ká Bri­tá­nie, Sceptre – Hod­der & Stoughton
  • USA, Simon and Schuster
  • Nor­sko, Cap­pe­len Damm
  • Němec­ko, Fischer Krü­ger Scherz
  • Fin­sko, Athena
  • Island, Bjar­tur
  • Čína, Xiron Books
  • Dán­sko, People’s Press
  • Nizo­ze­mí, Querido
  • Špa­něl­sko, Grijalbo
  • Bra­zí­lie, San­tilla­na Objetiva
  • Izra­el, Yedioth
  • Itá­lie, Mondadori
  • Fran­cie, Pres­ses de la Cité
  • Rus­ko, Sinbad
  • Litva, Alma Littera
  • Lotyš­sko, Janis Roze
  • Pol­sko, Wyda­w­nictwo W.A.B
  • Maďar­sko, Animus
  • Tchaj-wan, Ten Point
  • Chor­vat­sko, Fokus
  • Řec­ko, Bro­ken Hill
  • Turec­ko, Pegasus
  • Čes­ká repub­li­ka, Host

Autor o sobě a psaní: „To určitě musí být lepší než pracovat“

Jme­nu­ju se Fredrik. Píšu. Dřív jsem měl oprav­do­vou prá­ci, ale potom jsem se náho­dou dosle­chl, že prý exis­tu­jí lidé ochot­ní pla­tit za to, když člo­věk píše o jiných lidech. Pomys­lel jsem si, že to urči­tě musí být lep­ší než pra­co­vat. A to tedy váž­ně je. Nemluvě o sku­teč­nos­ti, že teď můžu při vydě­lá­vá­ní peněz na živo­by­tí sedět, což je pro mou zásad­ní záli­bu v pojí­dá­ní sýra napros­to skvělé.

Než jsem začal psát, pra­co­val jsem jako piko­lík v restau­ra­ci a taky jsem řídil vyso­kozdviž­ný vozík ve skla­du – a rov­nou vám můžu říct, že je oprav­du, OPRAV­DU těž­ké uvnitř toho­hle vozí­ku řád­ně jíst sýr. Tak­že se uká­za­lo, že psa­ní je pro mě to pra­vé. Nejdřív jsem psal pro tak­zva­né „časo­pi­sy“, což spo­čí­va­lo v tom, že jsem nej­pr­ve blou­mal po ven­ku, abych se potkal s oprav­do­vý­mi lid­mi, poslou­chal jejich vyprá­vě­ní, pak jsem se vrá­til zpát­ky do redak­ce a napsal o tom článek.

Časem jsem se dosle­chl, že exis­tu­jí ješ­tě jiní pisál­ci, tak­zva­ní „auto­ři“, kte­ří píšou tak­zva­né „kni­hy“. Autor si vytvo­ří posta­vy a vymys­lí, co mají říkat, aniž by při­tom opus­til svůj pra­cov­ní stůl. Napadlo mě, že by se takhle dal skvě­le ušet­řit čas, a tím pádem bych mohl jíst víc sýra. Tak jsem to zku­sil. Je to oprav­du skvě­lé. Prá­vě jím sýr.

Fredrik Backman, zdroj: http://​part​ner​sin​sto​ries​.se/​a​u​t​h​o​r​s​/​f​r​e​d​r​i​k​-​b​a​c​k​m​a​n​.html

Recenze na stránkách automobilky Saab

„Všem tuto knihu vřele doporučuji – dokonce i řidičům volva“

Jen zříd­ka zde uve­řej­ňu­je­me kniž­ní recen­ze, ale když se obje­ví tak pove­de­ná kni­ha, jako je Muž jmé­nem Ove, v níž se navíc obje­ví nejmé­ně stodva­cet­krát slo­vo „saab“, nej­spíš bychom pár slov říct měli. (…)

Devě­ta­pa­de­sá­ti­le­tý vdo­vec Ove je odda­ný maji­tel saa­bu a žije ve Švéd­sku. Ove­ho si nepřed­sta­vu­ji jako člo­vě­ka, kte­ré­ho bych mohl potkat na našich před­vá­dě­cích akcích, ale spí­še jako věr­né­ho fanouš­ka auta bez tur­ba (v jed­nu chví­li řídí Ove Saab 9000). Mys­lím, že pro Ove­ho je říze­ní saa­bu při­ro­ze­né a nevi­dí v tom žád­ný důvod k osla­vě, pro­to­že pro něj zkrát­ka jiná mož­nost neexistuje.

Kni­ha zkou­má Ove­ho osob­nost. Oko­lí ho vní­má jako „staré­ho zahořk­lé­ho muže“. Ove se někdy ptá sám sebe: musí ostat­ní pova­žo­vat člo­vě­ka za zahořk­lé­ho jen pro­to, že necho­dí s faleš­ným úsmě­vem neu­stá­le při­le­pe­ným na obličeji?

Ove­ho vášeň pro saab se začí­ná na strán­kách kni­hy postup­ně pro­je­vo­vat. Krás­ný pří­běh o tom, jak se zro­di­la jeho záli­ba v saa­bech, si zaslou­ží být odvy­prá­věn celý, nebu­du zde tedy mno­ho pro­zra­zo­vat. Posta­čí říct, že Ove za svůj život vystří­dal všech­ny kla­sic­ké mode­ly saa­bu, počí­na­je deva­de­sát dvoj­kou, kte­rou zdě­dil po svém otci. Roze­bral ji a zase smon­to­val, aby zjis­til, jest­li to dokáže.

Ove se nezdrá­há hod­no­tit muže kvů­li tomu, jaké řídí auto. Neo­chot­ně při­jí­má fakt, že jeho nej­lep­ší kama­rád řídí vol­vo, ale když si nako­nec kou­pí bavo­rá­ka, Ove­mu dojde trpě­li­vost: „Copak se dá rozum­ně bavit s tako­vou oso­bou?“ Tak­to se v kni­ze zpo­čát­ku vysvět­lu­je jejich vzá­jem­ná pře­tr­vá­va­jí­cí nevra­ži­vost. Sku­teč­ný důvod je samo­zřej­mě mno­hem složitější. (…)

Ove­ho žena je nedíl­nou sou­čás­tí pří­bě­hu a násled­ky její smr­ti se pro­lí­na­jí celým romá­nem jako čer­ve­ná nit. I přes tuto obrov­skou ztrá­tu je Ove cel­kem schop­ný se o sebe posta­rat, ale když ho pošlou (nebo spí­še donu­tí ode­jít) do před­čas­né­ho důcho­du, zjis­tí, že už nemá pro co žít. Žád­ný part­ner, žád­ná prá­ce. Ale pak zasáh­ne sám život a kni­ha Ove­ho pro­mě­nu popi­su­je do detai­lů, s úctou a humorem.

Vět­ši­na Ove­ho čin­nos­tí se zdá být poně­kud podiv­ná. Proč nene­chá svou těhot­nou sou­sed­ku jet auto­bu­sem? Proč v pro­dej­ně Apple kři­čí na pro­da­va­če, kte­rý se mu sna­ží pro­dat iPad? Dokon­ce ani jeho man­žel­ka nevě­dě­la, proč měli se „seňo­rem Saa­bem“ v Šosé­ho malé útul­né restau­ra­ci ve Špa­něl­sku jíd­lo až do kon­ce dovo­le­né zdar­ma. Kni­ha se čas­to noří do minu­los­ti, aby odtud vylo­vi­la odpo­vě­di, tak­že na ně rych­lí čte­ná­ři nemuse­jí dlou­ho čekat. (…)

Bylo obtíž­né se nesmát nahlas při­nejmen­ším v kaž­dé dru­hé kapi­to­le. Vez­mě­te si na sebe tep­lé oble­če­ní, až bude­te číst. Při čte­ní někte­rých tem­něj­ších kapi­tol jsem totiž cítil, že na mě něco leze. (…)

Všem tuto kni­hu vře­le dopo­ru­ču­ji – dokon­ce i řidi­čům volva.

Zdroj recen­ze: http://​www​.saab​suni​ted​.com/​2​0​1​4​/​0​1​/​b​o​o​k​-​r​e​v​i​e​w​-​a​-​m​a​n​-​c​a​l​l​e​d​-​o​v​e​.html