Top 25

V žeb­říč­ku nej­pro­dá­va­něj­ších papí­ro­vých knih jsou sečte­ny pro­de­je váza­ných vydá­ní a paper­bac­ků. Ale­na Morn­štaj­no­vá obsa­di­la se svý­mi titu­ly tři z prv­ních pěti míst a sta­la se naší nej­ú­spěš­něj­ší autor­kou za rok 2018. Její Hany se pro­da­lo 55 000 výtis­ků, kni­ha sou­čas­ně pat­ří k nej­pro­dá­va­něj­ším titu­lům na celém čes­kém kniž­ním trhu. Na dru­hém mís­tě se umís­til Lazar Lar­se Keple­ra s 44 000 výtis­ky, což je vzhle­dem k tomu, že vyšel až na kon­ci říj­na, skvě­lé čís­lo. Fas­ci­nu­jí­cí je šes­té mís­to Žít­kov­ských bohy­ní v sed­mém roce od vydá­ní, pro­dej­ně posi­lu­jí také dal­ší domá­cí autor­ky: Pet­ra Sou­ku­po­vá, Pet­ra Dvo­řá­ko­vá a Vik­to­rie Hani­šo­vá. To odrá­ží fakt, že čes­ká belet­rie je na vze­stu­pu jako celek.
Skvě­le se daří zástup­ci dět­ské lite­ra­tu­ry Rok v lese, kte­ré­ho se pro­da­lo 20 000 výtis­ků a kte­rý se po vět­ši­nu roku držel napří­klad i v ofi­ci­ál­ním žeb­říč­ku Sva­zu čes­kých knih­kup­ců a nakla­da­te­lů. Radost nám dělá také seg­ment sci-fi a fan­ta­sy, Liou Cch‘-sin na desá­té, dva­cá­té a tři­a­dva­cá­té příč­ce žeb­říč­ku a můj oblí­be­ný Antho­ny Ryan s prv­ním dílem nové tri­lo­gie Oheň pro­bu­ze­ní na „bram­bo­ro­vé“ dva­cá­té šes­té pozici.
Pět­a­dva­cít­ku uza­ví­rá lon­g­seller Muž jmé­nem Ove s více než 3500 pro­da­ný­mi výtis­ky za rok 2018.

  1. Morn­štaj­no­vá, Ale­na: Hana
  2. Kepler, Lars: Lazar
  3. Morn­štaj­no­vá, Ale­na: Sle­pá mapa
  4. Dziu­ba­ko­vá, Emi­lia: Rok v lese
  5. Morn­štaj­no­vá, Ale­na: Hotý­lek
  6. Tuč­ko­vá, Kate­ři­na: Žít­kov­ské bohyně
  7. Sou­ku­po­vá, Pet­ra: Nej­lep­ší pro všechny
  8. Dvo­řá­ko­vá, Pet­ra: Dědi­na
  9. Kepler, Lars: Lovec krá­lí­ků
  10. Cch‘-sin, Liou: Pro­blém tří těles
  11. Lager­cran­tz, David: Muž, kte­rý hle­dal svůj stín 
  12. Liput, Prze­myslaw: Rok ve školce
  13. Mizie­lińska, Aleksan­d­ra; Mizie­liński, Daniel: Mapy
  14. Kepler, Lars: Stal­ker
  15. Adler-Olsen, Jus­si: Sel­fies
  16. Tuč­ko­vá, Kate­ři­na: Vyhná­ní Ger­ty Schnirch
  17. Kepler, Lars: Hyp­no­ti­zér
  18. Sou­ku­po­vá, Pet­ra: Kdo zabil Snížka?
  19. Kepler, Lars: Píseč­ný muž 
  20. Cch‘-sin, Liou: Tem­ný les
  21. Mizie­lińska, Aleksan­d­ra; Mizie­liński, Daniel: Pod zemí, pod vodou
  22. Hani­šo­vá, Vik­to­rie: Hou­bař­ka
  23. Cch‘-sin, Liou: Vzpo­mín­ka na Zemi
  24. Kepler, Lars: Svěd­ky­ně ohně
  25. Backman, Fredrik: Muž jmé­nem Ove

Nakladatelství Host zaznamenalo další velice úspěšný rok

V roce 2018 jsme vyda­li 133 titu­lů opro­ti 121 titu­lům v roce před­cho­zím a zvý­ši­li trž­by ze 72 na 85 mili­o­nů korun bez DPH (nárůst o 18 %), což je výsle­dek o to cen­něj­ší, že už rok 2017 byl výraz­ně růsto­vý. Tren­dem je posi­lo­vá­ní pro­dejů domá­cí lite­ra­tu­ry, ale rov­no­měr­ně ros­tou i ostat­ní žán­ry. V minu­lých něko­li­ka letech jsme dosáh­li význam­né pozi­ce na trhu v dět­ské lite­ra­tu­ře a ve sci-fi a fan­ta­sy a do budouc­na se chce­me zamě­řit mimo jiné na dal­ší roz­voj v seg­men­tu popu­lár­ně-nauč­né literatury.

V roce 2019 plánujeme překročit hranici 150 vydaných titulů a očekáváme i další růst tržeb

Abychom dosáh­li našich cílů nejen kvan­ti­ta­tiv­ních, ale pře­de­vším abychom nesle­vi­li z kva­li­ty pro­duk­ce, roz­ši­řu­je­me od začát­ku roku náš tým o pět kole­gů, a to jak na pozi­cích redakč­ních, tak i v mar­ke­tingu a gra­fic­kém oddělení.
V roce 2019 chce­me nadá­le výraz­ně posi­lo­vat naše posta­ve­ní mezi nej­vý­znam­něj­ší­mi nakla­da­te­li na čes­kém kniž­ním trhu.
Těší­me se na mno­ho nových knih a věří­me ve spo­ko­je­né čtenáře.

Tomáš Rei­chel, ředi­tel nakladatelství