Z české beletrie:

Z čes­ké belet­rie by ve vašem zava­za­dle urči­tě nemě­ly chy­bět Věci, na kte­ré nastal čas od Pet­ry Sou­ku­po­vé. Pří­běh jed­né rodi­ny, dvou dětí a jed­no­ho ste­re­o­typ­ní­ho man­žel­ství, kte­ré utr­ží trh­li­ny s pří­cho­dem něko­ho nové­ho. Jak se jed­no roz­hod­nu­tí může dotknout celé rodi­ny? A sto­jí tato rodi­na vůbec za záchranu? 

Dal­ším čes­kým titu­lem je Zuza­nin dech Jaku­by Katal­py. Pří­běh se ode­hrá­vá na poza­dí němec­ké oku­pa­ce, během níž tři děti dospí­va­jí v dospě­lé, muse­jí se vyrov­ná­vat s nepříz­ní svě­ta oko­lo sebe a do toho ješ­tě řešit vlast­ní milost­né tra­ble. Jejich život­ní ces­ty se roze­jdou růz­ný­mi smě­ry, ale kdo­ví, tře­ba je osud dá zase dohromady.

Jest­li se nebo­jí­te pono­řit do čte­ní o nemoc­nič­ním pro­stře­dí, nemě­li bys­te minout ani Chi­rur­ga od Pet­ry Dvo­řá­ko­vé. Čeká vás neu­če­sa­ný jazyk bez příkras, kte­rý dokres­lu­je atmo­sfé­ru celé­ho pří­bě­hu o léka­ři, jenž po léta doplá­cí na chy­bu, kte­rá zasta­vi­la jeho hvězd­nou kari­é­ru na praž­ské klinice.

Při­ba­lit bys­te měli také něja­kou star­ší kni­hu. Žít­kov­ské bohy­ně Kate­ři­ny Tuč­ko­vé by moh­ly být tou pra­vou. Pří­běh posled­ních žít­kov­ských bohy­ní, žen, kte­ré pomo­cí svých výji­meč­ných schop­nos­tí doká­žou léčit, pomá­hat s trá­pe­ní­mi a vidí do budouc­nos­ti, vás pře­ne­se do oblas­ti Bílých Kar­pat a zane­chá ve vás hlu­bo­ký magic­ký dojem.

Z překladové literatury:

Z úseku pře­kla­do­vé lite­ra­tu­ry si neza­po­meň­te vzít s sebou kome­dii Fredri­ka Backma­na Úzkos­ti a jejich lidé. Autor s leh­kos­tí a vti­pem vyprá­ví pří­běh jed­no­ho lupič­ské­ho pře­pa­de­ní, kte­ré skon­čí na pro­hlíd­ce bytu, kde zlo­děj drží jako rukojmí tu nejmé­ně prav­dě­po­dob­nou sku­pi­nu lidí, jakou si dove­de­te před­sta­vit. Pod zábav­nou sko­řáp­kou se ale nachá­ze­jí hlu­bo­ké pří­ho­dy, kte­ré ve vás vzbu­dí leh­ký smu­tek i dojetí. 

Krimi:

Až dosta­ne­te na dovo­le­né chuť na pořád­ný kri­mi pří­běh, sáh­ně­te po Zrca­dlo­vém muži. Osmý díl série s komi­sa­řem Joo­nou Lin­nou Lar­se Keple­ra pojed­ná­vá o hro­zi­vém činu obě­še­ní mla­dé dív­ky na dět­ské pro­lé­zač­ce. Jedi­ný oči­tý svě­dek si ale nic nepa­ma­tu­je. Na scé­ně se zno­vu obje­ví hyp­no­ti­zér Erik Maria Bark, kte­rý by snad mohl pomo­ci odha­lit prav­du. Navíc už na pod­zim vyjde v pořa­dí devá­tý díl série, Pavouk, tak­že se na něj aspoň správ­ně naladíte!

Dru­hou lahůd­kou z oddě­le­ní kri­mi, kte­rou vám při­dá­vá­me na prázd­ni­no­vý seznam, je Tichá smrt Pete­ra Maye. Thriller ode­hrá­va­jí­cí se na špa­něl­ském pobře­ží nabí­zí bri­lant­ní záplet­ku a pořád­nou dáv­ku pomstych­ti­vos­ti, kru­tos­ti a zbě­si­los­ti. Poda­ří se špa­něl­ské poli­cist­ce za pomo­ci své­ráz­né­ho skot­ské­ho detek­ti­va zachrá­nit vlast­ní tetu, kte­rou si uprch­lý zlo­či­nec vybral jako svou oběť? 

Non-fiction:

Hory peklo ráj je kni­ha nor­ské­ho komi­ka Are­ho Kal­vøho. Autor v ní se štěd­rou dáv­kou humo­ru popi­su­je své zážit­ky z pří­ro­dy, kam cho­dí hle­dat odpo­věď na otáz­ku, co na těch horách vlast­ně všich­ni mají. Pokud by na vás už bylo moc vel­ké hor­ko, tato odpo­čin­ko­vá kni­ha vás urči­tě aspoň na chví­li zchladí.

Fantasy a sci-fi:

Tře­tí díl pen­ta­lo­gie Naslou­chač, kni­ha Naste­rea od Pet­ry Steh­lí­ko­vé, vás myš­len­ka­mi zaru­če­ně pře­ne­se dale­ko od davů turis­tic­kých desti­na­cí. Dosta­ne vás totiž do úpl­ně jiné­ho svě­ta. Hlav­ní hrdin­ka Ilan se po napa­de­ní Omsta­klan­du vydá­vá na dru­hou stra­nu rete. Ces­ta je plná hro­zeb a před Ilan se odtam­tud ješ­tě nikdo nevrá­til živý. Doká­že se živá vrá­tit ona? 

Young adult:

S Kos­ti­ča­sem autor­ky Saman­thy Shan­no­no­vé se u vody nebu­dou nudit ani vaši mlad­ší spo­leč­ní­ci. Mla­dá jas­no­vid­ka pra­cu­je v lon­dýn­ském kri­mi­nál­ním pod­svě­tí na poza­dí repre­siv­ní­ho reži­mu Sci­on. Jed­no­ho dne je ale pře­pa­de­na a une­se­na a musí čelit té nejdě­si­věj­ší a záro­veň nej­krás­něj­ší bytos­ti, Stráž­ci. Prv­ní díl fan­ta­sy série Kos­ti­čas roz­hod­ně pohl­tí kaž­dé­ho čtenáře. 

Všech­ny kni­hy najde­te v bro­žo­va­ném vydá­ní u nás v e‑shopu i v knih­ku­pec­tvích po celé léto za zvý­hod­ně­nou cenu 199 Kč, tak­že ušet­ří­te na výda­jích i na hmot­nos­ti zava­za­dla. A kdy­by vám náš výběr nesta­čil, může­te si do sezna­mu dopsat dal­ší kni­hy sami. V této akci jich na vás totiž čeká hned 111!

Pře­je­me vám poho­do­vou dovo­le­nou plnou neo­pa­ko­va­tel­ných příběhů!