Za nece­lý rok pro­mí­tá­ní při­šlo do švéd­ských kin neu­vě­ři­tel­ných 1,7 mili­o­nu divá­ků; Švéd­ský fil­mo­vý insti­tut navíc ozná­mil, že sní­mek navrh­ne na nomi­na­ci na Osca­ra v kate­go­rii nej­lep­ší zahra­nič­ní film. V pří­pa­dě úspě­chu by tak fil­mo­vá podo­ba moh­la pře­ko­nat tri­um­fy kniž­ní předlohy.

Vzhůru mezi bestsellery

Debu­to­vý román švéd­ské­ho novi­ná­ře a blo­ge­ra Fredri­ka Backma­na je čty­ři roky od vydá­ní celo­svě­to­vým best­selle­rem, kte­rý v pro­dej­nos­ti jen doma ve Švéd­sku pře­ko­nal his­to­ric­ky nej­pro­dá­va­něj­ší album sku­pi­ny ABBA. Po ang­lic­kém vydá­ní v USA se Muž jmé­nem Ove drží nepře­tr­ži­tě přes čty­ři­cet týd­nů v pres­tiž­ním žeb­říč­ku best­selle­rů New York Times. Němec­ký pře­klad kni­hu zase vyšvi­hl na déle než rok mezi best­selle­ry týde­ní­ku Spie­gel. Cel­ko­vý počet pro­da­ných výtis­ků už se vyšpl­hal na 5 mili­o­nů, auto­ro­vy kni­hy vychá­ze­jí v téměř čty­ři­ce­ti zemích. Fredrik Backman pat­ří aktu­ál­ně k nejčte­něj­ším švéd­ským spi­so­va­te­lům vůbec.

Od nepřijatého románu k dvojitému debutu

Při­tom to zeza­čát­ku vypa­da­lo, že román vůbec nevy­jde. Oslo­ve­ná nakla­da­tel­ství se auto­ro­vi neo­zý­va­la, a tak pří­běh o pro­tiv­ném chláp­ko­vi ležel v šuplí­ku. Backman pro ukrá­ce­ní čeká­ní na odpo­vě­di od nakla­da­te­lů začal psát dru­hou kni­hu, kte­rá nako­nec vyšla záro­veň s Mužem jmé­nem Ove pod názvem Vše, co můj syn potře­bu­je vědět o svě­tě (čes­ké vydá­ní při­pra­vu­je­me). Backman na svůj dvo­ji­tý debut navá­zal dal­ší­mi úspěš­ný­mi romá­ny Babič­ka pozdra­vu­je a omlou­vá seTady byla Britt-Marie, kte­rých se pro­da­ly už sta­ti­sí­ce. Ve Švéd­sku vyšla před pár týd­ny Backma­no­va novin­ka Björn­stad, jež vyprá­ví pří­běh o fik­tiv­ní komu­ni­tě kde­si v sever­ním Švéd­sku, pro jejíž čle­ny je led­ní hokej – a zejmé­na taměj­ší doros­te­nec­ký tým, to jedi­né, v co sto­jí za to do budouc­na věřit. Kni­ha vyjde i v češtině.

Obsah z 'https://www.youtube.com/e[…]' není možné zobrazit bez souhlasu s cookies.