Pala­čin­ko­vý dort (nejen) pro Fiškuse
Autor recep­tu: děda Pettson

Na pala­čin­ko­vý dort bude­te v prvé řadě potře­bo­vat vejce.

Vez­me­me tři vej­ce, půjde­me do kuchy­ně a uvi­dí­me, jest­li se z toho vyklu­be něja­ký ten dort.

Pokud se dort nevy­klu­be, bude­me se do toho muset pus­tit sami.
Vej­ce roz­klep­ne­me do misky.
Tedy pokud je neroz­sed­ne­me jako děda Pettson. 

„Proč jsi posta­vil koš s vej­ci na lavi­ci, Fiš­ku­si! Podí­vej, jak to tady teď vypa­dá!“ hartusil.
„Já jsem tedy roz­hod­ně žád­ná vej­ce na žád­nou lavi­ci nepo­sta­vil!“ prs­kl kocour dotčeně.
„Tak jsem to asi musel udě­lat já!“ odse­kl děda.
Pak se ale uklid­nil, pro­to­že Fiš­kus měl ten den naro­ze­ni­ny. (…) Vzal lopa­tu a začal slizkou vaječ­nou břeč­ku pře­lé­vat do hrnce.

Vej­ce lehce prošleháme. 

„Teď bude­me potře­bo­vat ješ­tě mlé­ko, cukr, špet­ku soli, más­lo a mou­ku,“ vypo­čí­tá­val děda Pett­son a vyn­dá­val ze spí­že pří­sa­dy na dort, pěk­ně jed­nu po dru­hé. Ale mou­ku nenašel.
„Kde­pak je mou­ka? To tys sně­dl všech­nu mou­ku, Fiš­ku­si?“ volal ze spižírny.
„Já jsem tedy roz­hod­ně žád­nou mou­ku nesně­dl,“ brá­nil se Fiš­kus dotčeně.
„Tak jsem ji asi musel sníst já,“ zamru­čel si děda pod vou­sy a zamyš­le­ně se škrá­bal na nose.

K vaječ­né smě­si při­li­je­me mlé­ko, při­dá­me špet­ku soli a vmí­chá­me mou­ku (co všech­no musel děda Pett­son pod­stou­pit, aby ji obsta­ral, to si pře­čtě­te v knížce).
Těs­to nechá­me půl hodi­ny odstát a pak do něj vmí­chá­me roz­puš­tě­né más­lo. Usma­ží­me palačinky.
A začne­me vrst­vit. Pala­čin­ku poma­že­me nutellou, pokla­de­me plát­ky baná­nů a při­kry­je­me dal­ší pala­čin­kou. A tak dál a dál a dál.

A taj­ná ingre­di­en­ce dědy Pett­so­na na závěr?

„Tak, to by bylo,“ pro­ne­sl spo­ko­je­ně, pro­tá­hl se a otřel si ruce o zad­ní část kalhot. V tu chví­li ucí­til, že má kalho­ty celé ule­pe­né od vajec. Taky bych si koneč­ně mohl dopřát nové kalho­ty. Tyhle mám už přes tři­cet let, pomys­lel si a vysou­kal se z nich.
„Při­ho­dí­me je tam taky. Pokud má člo­věk naro­ze­ni­ny jen tři­krát do roka, měl by je osla­vit pořád­ně,“ pro­hlá­sil a vmáč­kl do hrn­ce i kalhoty.

Bude­te potřebovat:

  • 3 vej­ce
  • 720 ml mléka
  • špet­ku soli
  • 2 lží­ce roz­puš­tě­né­ho másla
  • 280 g hlad­ké mouky
  • nutellu na slepení
  • baná­ny na obložení
  • sta­ré kalho­ty (může­te vynechat)