Můžete čtenářům přiblížit, jaký nápad vám vnuklo přečtení knihy Kritik?
Mám rád detektivky a čtu je opakovaně, takže jsem nejdřív vnímal hlavně příběh, ale pochopitelně paralelně i prostředí, do kterého je zasazen. Nejprve jsem si ovšem nebyl vůbec jist, zda Gaillac není fikce a zda autor nezvolil pro tuto vinařskou oblast nějaké jiné pojmenování. Když jsem si pak zjistil, že nikoli, můj zájem se mírně zvýšil, ale v zásadě zůstalo jen u takového „co kdyby“, „možná jednou“, prostě zajímavá myšlenka uložená někde v hlavě.
Dá se říci, že to byla právě kniha, která vás přiměla dovážet víno z této oblasti?
Kniha byla jasně první impulz, ale příběh je členitější. Na jaře 2017 jsme jeli do Avignonu na festival tamních vín, kde člověk degustuje desítky až stovky vzorků, ale nepije, to prostě nejde, takže – doušek, ochutnat, poznamenat si hodnocení a vyplivnout. No a na večer si pak člověk s přáteli obvykle koupí víno k pití. V místní malé samoobsluze (ve Francii je i v malých venkovských obchodech krásná nabídka vína, to bohužel u nás nemáme) jsem objevil víno z Gaillacu, což je ona oblast, která figuruje v příběhu od Petera Maye. Koupili jsme ho, ochutnali a bylo jasno.
Třetí krok jsem podnikl až letos, když jsem jel do Düsseldorfu na ProWein, největší světovou výstavu vín, jen z Francie tam bylo asi 1700 vinařů. V programu jsem si předem zjistil, že tam bude i Gaillac, sjednal jsem si schůzku a ochutnal asi dvacet vzorků. Po návratu jsem si řekl, že vína zkusím uvést na náš trh. Líbí se mi celý ten příběh: tajemná neznámá oblast, odrůdy vinné révy, které jinde skoro nejsou, s tradicí sahající až do dob antiky. A navíc sem nikdo vína z téhle oblasti nevozí.
Po knize od Petera Maye jste sáhl náhodou, nebo jste věděl, že se týká vína, které je vaší vášní i obživou?
Jak to u spokojeně ženatých mužů bývá, hybatelkou byla manželka. Ona za to může, přinesla mi Kritika z městské knihovny se slovy: Je tam taky víno. Ale za všechno další můžu já a generace gaillackých vinařů, tím, co pěstují a jak víno dělají. Víno je jedna z mých radostí, obživa ne, je to taková vedlejší aktivita, jsem jen malý dovozce.
Nikdy by nás v redakci nenapadlo, jaký řetězec událostí zapříčiní jeden román. Pokud chcete i vy objevit oblast Gaillac – nejen při čtení detektivky Kritik, ale také svými chuťovými buňkami –, můžete příběh pana Ivana završit již 19. června od 15.00 v Praze pod Petřínem ve Vinném újezdě na degustaci. Více informací naleznete zde.