Dobrou zprá­vou jest, že na „náhrad­ní pro­gram“ se osla­ve­nec dosta­vil už zce­la svě­ží, na těle i na duchu. Jeho mír­né roz­pa­ky se dají při­číst tomu, že nevě­děl, co se pro něj peče; vět­ši­nou je zvyk­lý daro­vat slo­vo pub­li­ku, ten­to­krát si to užil v opač­ném gar­du – pub­li­kum při­šlo za básníkem.

Redak­tor Mar­tin Stöhr pře­dal za nakla­da­te­le a „kul­tur­ní fron­tu“ sbor­ník-kra­bič­ku s lite­rár­ní­mi a výtvar­ný­mi pří­spěv­ky od desí­tek přá­tel z celé repub­li­ky i ze zahra­ni­čí. Uvnitř se navíc nachá­ze­la slič­ná bib­li­o­fi­lie stej­né­ho zamě­ře­ní pře­váž­ně od scé­ny ost­rav­ské. Za tu vtip­ně pro­ho­vo­ři­li gra­fik Ivo Kale­ta a bás­ní­ci Ivan Motýl a Jakub Chro­bák. Pís­ní při­spě­la Pet­ro­va žena Yvet­ta, z juná­ka, co válel Hen­dri­xa, se vyklu­bal syn Hruš­ka František.

Večer zdo­bi­la pří­tom­nost dal­ší­ho osla­ven­ce, Pet­ro­va dvoj­če­te Pav­la, jenž pře­če­tl krás­nou vzpo­mín­ko­vou feé­rii o jejich prv­ním dět­ském výle­tu k Balt­ské­mu moři, sbí­rá­ní figu­rek indi­á­nů a ztra­ce­ném Indi­a­ko­vi, kte­rý se Pet­ro­vi tak úpl­ně neza­tou­lal, což milý bro­ther nasy­pal popr­vé po čty­ři­ce­ti letech a hned také pro­ve­dl pokus o nápravu.

Je jas­né, že to byly chví­le maxi­mál­ně emo­ci­o­nál­ně vypja­té. Na podi­um pak při­chá­ze­li dal­ší Pet­ro­vi přá­te­lé a hrá­li dyla­nov­ky, buď v ori­gi­ná­le, nebo v pře­kla­du R. Křes­ťa­na či P. Kalan­d­ry. Zvlášť vyni­ka­jí­cí bylo Like a Rol­ling Sto­ne v podá­ní Mar­ka Pra­žá­ka. Málo plat­né, v Ost­ra­vě jsou mezi uměl­ci stá­le ješ­tě pořád­ní chla­pi, živo­tem otřís­ka­ní bluzme­ni, kaž­dý zde mlu­ví narov­no a nahlas a tak dále.

Na závěr ohláš­ky & pikoš­ky: Ost­ra­va je v létě nasák­lá jin­de neza­ku­si­tel­nou melan­cho­lií – hoř­ce dopo­ru­če­no! Pokud někdy zablou­dí­te do (sou­kro­mé­ho) Absin­to­vé­ho klu­bu Les u Masa­ry­ko­va náměs­tí, hes­lo zní: Pely­něk… Pet­ře, dob­ře víme, v kolik jsi došel dom! Dávej na sebe pozor a dále buď šťas­ten a zdráv! Za fot­ky děku­je­me malí­ři Vítu Ada­mu­so­vi. Osla­ve­no, pře­dá­no! Amen.

-mast-