V létě v rám­ci Měsí­ce autor­ské­ho čte­ní zaví­tal také do Čes­ké repub­li­ky, kde mu v loni vyšly dva romá­ny — Muž z ost­ro­va Lewis a Šacho­vé figur­ky. V roce 2015 skot­ské­mu auto­ro­vi v češ­ti­ně vyjde hned sedm knih: prv­ní dva romá­ny ze série čín­ských thrille­rů Pán ohně a Čtvr­tá oběť, úvod­ní díl fran­couz­ské série Akta Enzo Výji­meč­ní lidé, jed­na z May­o­vých nej­no­věj­ších knih Ost­rov Ent­ry a kom­plet­ní tri­lo­gie z ost­ro­va Lewis v paper­bac­ko­vém vydání.

Jaký byl rok 2014 pohle­dem Pete­ra Maye? „Byla to doce­la jíz­da. 57 tisíc kilo­me­t­rů, 61 hote­lů, 35 letů, 9 zemí a 2 důle­ži­té lite­rár­ní ceny.“

Více informací v článku, který autor publikoval na svém blogu

Od ledna do června

Rok jsem zahá­jil tur­né k vydá­ní kni­hy Ent­ry Island (čes­ky Ost­rov Ent­ry, vyjde na pod­zim 2015, pozn. red.) po Vel­ké Bri­tá­nii… Na zpá­teč­ní ces­tě do Špa­něl­ska, kde jsem se chys­tal pokra­čo­vat v prá­ci na své nej­no­věj­ší kni­ze Runa­way (při­pra­vu­je­me k vydá­ní v češ­ti­ně, pozn. red.), jsem strá­vil týden na auto­gra­mi­á­dách a akcích v paříž­ských knihkupectvích.

V břez­nu jsem jel zno­vu do Paří­že na kniž­ní veletrh a pokra­čo­val jsem v tur­né po knih­ku­pec­tvích v seve­ro­zá­pad­ní Fran­cii. Do knih­ku­pec­tví Dia­lo­gu­es v Bres­tu při­šlo víc než dvě stě lidí. Pro­stor byl nacpa­ný k prask­nu­tí, tak­že po celém (tří­pa­t­ro­vém) obcho­dě roz­mís­ti­li tele­viz­ní obra­zov­ky, na nichž roz­ho­vor se mnou odvy­sí­la­li. Lidé sedě­li na scho­diš­tích a všech dostup­ných mís­tech, aby viděli.

V dub­nu jsem se vrá­til k pří­pra­vám ke své nové kni­ze Runa­way, což zna­me­na­lo pro­jet Bri­tá­nii a zma­po­vat ces­tu, kte­rou jsem pod­ni­kl v šede­sá­tých letech z Glas­gow přes Lake Dis­t­rict a Leeds až do Londýna.

Na celý kvě­ten a čer­ven jsem se pak uchý­lil do dob­ro­vol­né­ho vyhnan­ství a psal jsem knihu.

Le Monde

Na začát­ku léta mi byla věno­vá­na zad­ní stra­na dení­ku Le Mon­de včet­ně napros­to úžas­né kresby!

Červenec — střední Evropa

Sotva jsem v čer­ven­ci dokon­čil kni­hu, jel jsem zpát­ky do Vel­ké Bri­tá­nie na fes­ti­val kri­mi v Harro­ga­te. Byl jsem pozván na bese­du, a navíc byla závě­reč­ná kni­ha tri­lo­gie z ost­ro­va Lewis Šacho­vé figur­ky nomi­no­vá­na na cenu The­aks­tons Old Pecu­lier Cri­me Wri­ting Award.

Den poté, co jsem se vrá­til z Harro­ga­te, jsem jel zno­va na letiš­tě v Tou­lou­se, abych vyra­zil na tur­né po střed­ní Evro­pě a třech zemích — Čes­ké repub­li­ce, Slo­ven­sku a Pol­sku. Při­stá­li jsme v Pra­ze, odkud jsme dál do Brna, Košic, Ost­ra­vy a Wroc­la­wi ces­to­va­li vla­kem a autem. Dora­zi­li jsme upro­střed pří­va­lo­vé­ho deš­tě a na dál­ni­ci z Pra­hy do Brna jsme se těs­ně vyhnu­li neho­dě, když kami­o­nu pří­mo před námi odle­tě­lo celé kolo. Odra­zi­lo se pade­sát stop vyso­ko, potom spadlo a říti­lo se podél sil­ni­ce smě­rem k nám. Naštěs­tí nebyl pro­voz, řidič str­hl volant, abychom se kolu vyhnu­li, a dosta­li jsme se v pořád­ku do brněn­ské­ho diva­dla, kde už na mě čeka­lo plné hlediště.

Na bese­dách jsem četl ze Ská­ly, zatím­co se pře­klad toho, co prá­vě čtu, pro­mí­tal na vel­kém plát­ně na pódiu za mnou. Lidé byli úžas­ní, vůbec jsem netu­šil, jak dob­ře se tady mým kni­hám daří! Šacho­vé figur­ky byly v Čes­ké repub­li­ce během říj­na na dru­hém mís­tě žeb­říč­ku e‑knih.

Během návštěvy o mně natá­če­li doku­ment, při němž jsem fil­mo­vé­mu štá­bu musel kýv­nout na pár doce­la zvlášt­ních poža­dav­ků. Seděl jsem na dět­ském hřiš­ti v obchod­ním domě a ves­lo­val po jeze­ře se štá­bem v loď­ce. Moc se těším, až uvi­dím doku­ment hotový!

Srpen — Skotsko

Po návštěvě Lucem­bur­ska jsem byl v srpnu pozván na edinbur­ský kniž­ní fes­ti­val, kde jsem se zúčast­nil dvou akcí — dopo­led­ní­ho čte­ní a večer­ní bese­dy s Jen­ny Brow­no­vou před vypro­da­ným hledištěm. 

Potom jsem se vydal na ost­rov Lewis kvů­li paper­bac­ko­vé­mu vydá­ní romá­nu Ent­ry Island. Bylo to skvě­lé vidět se ve Stor­noway s toli­ka sta­rý­mi přá­te­li. Tur­né k vydá­ní pokra­čo­va­lo na naší ces­tě zpět přes Inver­ness, Inve­ru­rie a Aber­de­en až do Edinbur­ghu. Tam jsme přespa­li a odle­tě­li do Toron­ta na ame­ric­ko-kanad­ské turné.

Září — USA a Kanada

V září vyšly v USA bro­žo­va­ná Ská­la a Muž z ost­ro­va Lewis v pev­né vaz­bě a nakla­da­tel­ství Quer­cus roz­hod­lo, že bych měl vyra­zit na tur­né po Spo­je­ných stá­tech a Kanadě.

Recen­ze na kni­hy byly v Sever­ní Ame­ri­ce fan­tas­tic­ké, navíc jsem za Ská­lu zís­kal Bar­ry Award za nej­lep­ší kri­mi román roku 2013; přes­to je vždyc­ky těž­ké dostat se do pově­do­mí o nových kni­hách v USA — je to tak vel­ké, roz­ma­ni­té mís­to. Quer­cus pod­po­řil tur­né rekla­mou, jak v odbor­ném tis­ku, tak napří­klad v New York Times, a zby­tek už byl na mně a na tom, co řeknu!

Letě­li jsme do Toron­ta, potom do New Yor­ku a pak od pobře­ží k pobře­ží: Bos­ton, Min­ne­a­po­lis, Hous­ton, Den­ver, Salt Lake City, Sacra­men­to, Los Ange­les, Seatt­le, Win­ni­peg a zno­va Toronto.

Kro­mě besed v knih­ku­pec­tvích jsem posky­to­val roz­ho­vo­ry do rádií a tele­vi­zí. V Los Ange­les jsem byl pozván do Late Late Show, sester­ské­ho pořa­du Network Chat Show Sko­ta Crai­ga Fer­gu­so­na — byl to doce­la šíle­ný zážitek!

Po dlou­hých týd­nech na cestách, od doby, kdy jsme vyje­li z domu ve Fran­cii na edinbur­ský fes­ti­val, potom po celém USA a skrz Kana­du, jsme letě­li zpát­ky do Skot­ska. Tam se usku­teč­ni­la posled­ní akce před návra­tem domů do Fran­cie — skot­ský fes­ti­val kri­mi Blo­o­dy Scotland, pořá­da­ný na úžas­ném mís­tě, ve Stirlingu.

Čekal na mě roz­ho­vor s mou dlou­ho­le­tou pří­tel­ky­ní Alan­nou Kni­gh­to­vou, kte­rá nedáv­no obdr­že­la Řád brit­ské­ho impé­ria za svou šede­sá­ti­le­tou spi­so­va­tel­skou dráhu! Sti­r­lingská Albert Halls byla plná — při­šlo oko­lo pěti set lidí.

Fes­ti­val je vždyc­ky vese­lou zále­ži­tos­tí a ten­to rok se zde konal fot­ba­lo­vý zápas Skot­ska s Ang­lií. Týmy tvo­ři­li auto­ři detek­ti­vek a hrá­li s vel­kým nasa­ze­ním. Co na tom, že mají seda­vé zaměst­ná­ní, všich­ni bojo­va­li s instink­tem zabi­já­ka. Byl nád­her­ný slu­neč­ný den, navíc Skot­sko vyhrá­lo 14:1! Byl jsem požá­dán, abych pře­dal pohár (samo­zřej­mě, že se hrá­lo o pohár, byl to vel­mi důle­ži­tý zápas!), a měl jsem vel­kou radost, že ho můžu ode­vzdat skot­ské­mu týmu a jeho kapi­tá­no­vi Ianu Rankinovi.

Poz­dě­ji večer jsem pře­vzal cenu. Ent­ry Island zís­kal oce­ně­ní Dean­ston Scot­tish Cri­me Novel of the Year a já jsem dostal křiš­ťá­lo­vou kara­fu plnou vyni­ka­jí­cí whisky.

Říjen

Když jsme se vrá­ti­li domů, v tele­vi­zi už bylo v plném prou­du vysí­lá­ní kniž­ní­ho klu­bu ITV Cri­me Thriller Book Club. Zapnu­li jsme ji prá­vě včas, abychom vidě­li díl, v němž před­sta­vo­va­li Ent­ry Island. Hod­no­ti­li ho Peter James, Kate Mos­se, Sophie Han­nah, Val McDer­mi­do­vá a Mark Bil­lingham. To, jak o kni­ze mlu­vi­li, mi vyra­zi­lo dech!

V rám­ci udě­lo­vá­ní ceny Dag­ger Award na cere­mo­ni­á­lu ITV Cri­me Thriller Awards na kon­ci říj­na v Lon­dýně sou­tě­ži­lo v kniž­ním klu­bu o titul „nej­lep­ší čti­vo“ šest knih. . Můj nakla­da­tel mi řekl, že bych se ho měl zúčast­nit… To zna­me­na­lo dal­ší let a dal­ší hote­lo­vý pokoj! Ale co mě trá­pi­lo nej­víc, byl fakt, že je na večer určen dress code! Všich­ni, kdo mě zna­jí, vědí, že dávám před­nost „ležér­ní­mu a poho­dl­né­mu“ oble­če­ní. Ani nemám oblek.

Běž­ně na tako­vé udá­los­ti nosím kilt, ale po něko­li­ka týd­nech na tur­né a nedo­dr­žo­vá­ní zdra­vé stra­vy tato mož­nost nepři­chá­ze­la v úva­hu. Musel jsem oka­mži­tě vyra­zit do nej­bliž­ší­ho měs­ta Bri­ve La Gaillard a vydat se na milost a nemi­lost půvab­né pro­da­vač­ce, kte­rá mě s vel­kým potě­še­ním oblék­la od hla­vy k patě (včet­ně pono­žek a kra­va­ty!) v báječ­ném fran­couz­ském stylu.

Má žena mě ujis­ti­la, že vypa­dám dob­ře, ale stej­ně jsem se obá­val, že půjde o škrá­ba­vý, škr­tí­cí a dusi­vý záži­tek a nebyl jsem si jis­tý, jest­li vydr­žím celou noc v naškro­be­né koši­li, kra­va­tě a zapnu­té vestě.

Byl jsem jed­ním z nomi­no­va­ných, tak­že pro nás před hote­lem byla při­pra­ve­na limu­zí­na, aby nás odvez­la do hote­lu Gro­s­ve­nor Hou­se, kde se natá­če­la veče­ře i slav­nost­ní cere­mo­ni­ál. Čekal na mě čer­ve­ný kobe­rec a foto­gra­fo­vé a byl jsem požá­dán, abych se zasta­vil a před­tím, než půjdu na pří­pi­tek šam­paň­ským a slav­nost­ní veče­ři, zapózoval.

Toho veče­ra se vyhla­šo­va­lo něko­lik cen — oce­ňo­va­ly se jak tele­viz­ní seri­á­ly a fil­my, tak kni­hy, pře­dá­va­ly se ceny za pro­duk­ci, herec­ké výko­ny i psa­ní. Víno teklo prou­dem, hodi­ny ubí­ha­ly, niko­mu neby­lo dovo­le­no ode­jít, pro­to­že vše pře­ná­še­la televize.

Cena Cri­me Thriller Club Best Read byla vyhla­šo­vá­na jako úpl­ně posled­ní a abych byl upřím­ný, mys­lel jsem jen na to, až to všech­no skon­čí a a) budu moct jít na záchod a b) sun­dám si kra­va­tu a oblek.

Kon­ku­ren­ce byla obrov­ská a vůbec jsem neo­če­ká­val, že bych mohl vyhrát. Byl jsem sku­teč­ně ohro­men, když jsem usly­šel své jmé­no a svět­la i kame­ry na mě míři­ly celou ces­tu k pódiu.

Tu cenu si za svo­ji pod­po­ru zaslou­ží všich­ni z nakla­da­tel­ství Quer­cus a zejmé­na můj edi­tor Jon Riley. Ent­ry Island byl ris­kant­ní tím, že spo­ju­je his­to­rii, milost­ný pří­běh a detek­tiv­ku. Ale Jon mě pod­po­řil a vyzval, abych posou­val hra­ni­ce své­ho psa­ní, a vypla­ti­lo se to — Ent­ry Island zís­kal dvě důle­ži­té ceny: Dean­ston Scot­tish Cri­me Novel of the Year a ITV Specsa­vers Cri­me Thriller Club Best Read of the Year.

A to není všechno…

Ale ten­to rok nebyl jen o knihách.

V květ­nu jsem se svým kama­rá­dem z dět­ství Ste­phe­nem Pen­nem vydal hudeb­ní album. Je k dostá­ní na něko­li­ka hudeb­ních webech, sta­čí zadat do vyhle­dá­va­če „Penn a May“ a „Runa­way“. Ste­phen nato­čil k pís­ním úžas­ná videa. Já jsem také natá­čel — sám sebe před zele­nou stě­nou posta­ve­nou v mém obý­va­cím poko­ji ve Fran­cii. Video jsem pak poslal Ste­phe­no­vi domů do Špa­něl­ska a on ho sestří­hal s těmi svými.

Naše zážit­ky z hra­ní v kape­le a spo­leč­ný útěk do Lon­dý­na inspi­ro­val také moji nej­no­věj­ší kni­hu. Jme­nu­je se stej­ně jako album Runa­way a vychá­zí v polo­vi­ně led­na 2015.

Peter May, leden 2015
Zdroj: http://​may​pe​ter​.com/​2​0​1​5​/​0​1​/​0​1​/​2​0​1​4​-​w​h​a​t​-​a​-year