Spo­lu s nimi jsme pro vás na léto při­pra­vi­li akci, při níž může­te zís­kat při náku­pu nad 600 korun na našem e‑shopu vybra­nou pode­psa­nou kni­hu dle vlast­ní­ho výběru.
K akci jsme při­chys­ta­li také seri­ál, v jehož rám­ci vám bude­me kaž­dý týden zve­řej­ňo­vat odpo­vě­di auto­rek a auto­rů na otáz­ky, kte­ré se týka­jí (nejen) pode­psa­ných knih.
Bian­ca Bello­vá pode­pi­so­va­la svůj Sen­ti­men­tál­ní román, Rad­ka Dene­mar­ko­vá román Kobold, Pet­ra Dvo­řá­ko­vá kni­hu Pro­mě­ně­né sny, Pet­ra Sou­ku­po­vá román Mar­ta v roce vetřel­ce, Jaku­ba Katal­pa Dou­pě a Jiří Hájí­ček Rybí krev.

Užij­te si spo­lu s nimi léto! 

Co máte v plá­nu letos v létě číst? A jakou kni­hu bys­te na léto dopo­ru­či­li čtenářům?

Bian­ca Bellová
Posled­ní dobou čtu hod­ně nebe­let­ris­tic­kou lite­ra­tu­ru — tex­ty z psy­cho­te­ra­pe­u­tic­ké pra­xe, myto­lo­gie, kni­hy o lidech, kte­ří pře­ži­li holo­kaust, o pro­ce­su s Eichman­nem, Orwello­vy ese­je… Vel­kým zážit­kem pro mě byly Pet­ro­le­jo­vé lam­py Jaro­sla­va Havlíč­ka, kte­ré se mi bůhví­proč dosta­ly do ruky až teď, Havlí­ček je pře­ce pro­za­is­ta par excellen­ce. Na dovo­le­nou si s sebou beru kni­hu Pes­t­ré vrst­vy od Iva­na Land­sman­na, kte­rou už jsem sice čet­la, ale pro­to­že je to jed­na z nej­lep­ších knih, jež tu za posled­ní čtvrt­sto­le­tí vyšla, ráda si ji pře­čtu zno­vu. A ješ­tě jed­nu kni­hu z pro­stře­dí hor­ní­ků, kde jde kaž­dý den o život — Orwello­vu Ces­tu k Wigan Pier.

Rad­ka Denemarková
Jsem člen­kou poro­ty nej­vět­ší slo­ven­ské lite­rár­ní ceny Ana­soft Lite­ra, tak­že čtu slo­ven­skou pró­zu minu­lé­ho roku. A jsem rov­něž člen­kou poro­ty němec­ké lite­rár­ní ceny Dre­sd­ner Lyri­k­pre­is, čeká mě (nejen) němec­ká poezie. Od srp­na do led­na budu na tvůr­čím poby­tu ve Švý­car­sku pra­co­vat na novém romá­nu, tudíž se těším i na sou­čas­nou švý­car­skou lite­ra­tu­ru. A pokud mám dopo­ru­čit jed­nu kni­hu z posled­ní doby, tak Ber­nar­di­ne Eva­ris­to­vá: Girl, Woman, Other.

Pet­ra Dvořáková 
Asi to letos nakom­bi­nu­ju — dlou­ho se chys­tám na kni­hu Ber­tran­da Rus­sel­la Mysti­ka a logi­ka a jiné ese­je a pro­lo­žím to něčím odpo­čin­ko­vým. Doce­la litu­ju, že Pla­chet­ni­ce na vinětách od Jir­ky Hájíč­ka jsem už pře­čet­la a neu­šet­ři­la jsem si je na léto.

Jiří Hájí­ček
Pře­če­tl jsem nedáv­no Vytě­že­nej kraj od Vero­ni­ky Ben­do­vé, z poezie napo­sle­dy Mirosla­va Olšov­ské­ho Tahi­ti v hla­vě. Chys­tám se na povíd­ko­vou kni­hu budě­jo­vic­ké­ho auto­ra Jana Štif­te­ra Svět­lo z Pau­li­ny.

Jaku­ba Katalpa 
V létě se vrh­nu na Iva­na Buni­na. A to pro­to, že jsem ho našla v popel­ni­ci. Když jdu vynést odpad­ky, mám ve zvy­ku mrk­nout se do kon­tej­ne­ru s papí­rem. Už jsem si odnes­la řadu zají­ma­vých kní­žek a vypa­dá to, že ten­to­krát se někdo z ves­ni­ce zba­vo­val rus­ké kla­si­ky. Našla jsem Tem­né ale­je, Posled­ní pod­zimNove­ly, na kte­ré se moc těším. A při­ho­dím ješ­tě něja­ké detek­tiv­ky, kte­ré mi v knihov­ně pad­nou pod ruku.

Pet­ra Soukupová 
Já nemám moc čas na čte­ní, neboť mám moc prá­ce. Ale čet­la jsem Daňu Horá­ko­vou — O Pav­lo­vi — a tu roz­hod­ně doporučuju.