Není mož­né zapa­ma­to­vat si na prv­ní čte­ní všech­na fak­ta a zají­ma­vos­ti, je to kni­ha, ke kte­ré se čte­ná­ři a čte­nář­ky budou vra­cet nebo v ní během spo­leč­né­ho před­čí­tá­ní budou hle­dat dal­ší a dal­ší „a‑to-jsi-věděl-že…?“.

Deset tako­vých fun facts vybí­rá­me, abychom vás na Kni­hu plnou jíd­la nalá­ka­li. Ber­te to jako ochut­náv­ku, tako­vých deset čte­nář­ských jed­no­hu­bek:

1. Jed­no­hub­ka his­to­ric­ká: Na začát­ku sed­mé­ho sto­le­tí byl vyna­le­zen prec­lík. Upe­kl ho jeden ital­ský kněz, jeho moti­va­cí bylo roz­dá­vat prec­lí­ky dětem jako odmě­nu v neděl­ní škole.

2. Jed­no­hub­ka tech­nic­ká: Lidé dlou­ho vědě­li, že jíd­lo ulo­že­né v chla­du vydr­ží déle, ale ces­ta k vyná­le­zu led­ni­ce byla dlou­há a slo­ži­tá — až do dva­cá­té­ho sto­le­tí se k chla­ze­ní jíd­la pou­ží­va­ly kusy ledu ze zamrz­lých jezer nebo ryb­ní­ků. Před­chůd­ky­ně led­ni­ce byla vlast­ně jen oby­čej­nou skří­ní s vrst­vou vypl­ně­nou ledem. Prv­ní čpav­ko­vou kom­pre­so­ro­vou chlad­nič­ku vyna­lez­li v roce 1876, v roce 1923 vznik­la sklad­ná a rela­tiv­ně tichá domá­cí led­ni­ce, dneš­ní kom­bi­no­va­né chlad­nič­ky s mra­zá­kem máme od polo­vi­ny dva­cá­té­ho století.

3. Jed­no­hub­ka poli­tic­ká: Jíd­lo může snad­no slou­žit jako pro­jev názo­ru či posto­je — v břez­nu roku 2022 ohlá­sil čes­ký výrob­ce zmrz­li­ny Pri­ma, že pře­jme­nu­je Rus­kou zmrz­li­nu na Ukra­jin­skou zmrz­li­nu. Nako­nec se ale uchý­lil k méně radi­kál­ní změ­ně a původ­ní „rus­ká“ zmrz­li­na se dnes jme­nu­je „Tra­dič­ní zmrz­li­na od Mrazíka“.

4. Jed­no­hub­ka pro bohá­če: Nej­draž­ším jíd­lem na svě­tě jsou bílé laný­že. Kilo­gram těch­to vzác­ných hub sto­jí sedm mili­o­nů korun. Vyč­mu­chá­va­jí je spe­ci­ál­ně vycvi­če­ní psi a ty nej­chut­něj­ší se sbí­ra­jí v sever­ní Itá­lii u měs­ta pří­znač­ně nazva­né­ho Alba.

5. Jed­no­hub­ka tra­dič­ní: V Řec­ku háze­jí na sva­té­ho Miku­lá­še do moře slad­kou kaši jmé­nem koli­vo. Děla­jí to pro­to, aby nasy­ti­li i ty námoř­ní­ky, kte­ří v moři zahy­nu­li — sva­tý Miku­láš je totiž mimo jiné i pat­ro­nem námoř­ní­ků a mořeplavců.

6. Jed­no­hub­ka geo­gra­fic­ká: Na mapě Evro­py se dá nakres­lit děli­cí čára pod­le toho, kde se jí spíš cibu­le a kde česnek: cibu­le sever­ně­ji, česnek již­ně­ji. Podob­ně pla­tí děle­ní i pro tuky, kte­ré kucha­ři a kuchař­ky na kon­ti­nen­tu do pokr­mů při­dá­va­jí. Již­ní Evro­pa pro­du­ku­je, a tedy i pou­ží­vá zejmé­na oli­vo­vý olej, střed­ní a sever­ní Evro­pa más­lo, na výcho­dě je v kur­zu hlav­ně slu­neč­ni­co­vý olej. Jen Maďar­sko je spe­ci­ál­ní kate­go­rie, tam je nej­vět­ší spo­tře­ba sádla.

7. Jed­no­hub­ka maso­vá: Kte­ré maso se těší nej­vět­ší obli­bě, závi­sí na nábo­žen­ství a tra­di­cích té kte­ré země. U nás běž­ně jíme kuřa­ta nebo vep­ře, v Peru se jedí mor­ča­ta, v Číně a ve Viet­na­mu psi a koč­ky, napříč Asií sle­pi­čí pařát­ky. V Indii by nevza­li do pusy hově­zí, pro­to­že krá­va je pro ně posvát­né zví­ře, lidé tes­tu­jí, jak chut­ná hmyz, a pova­žu­jí ho za potra­vi­nu budouc­nos­ti a v jed­nom lon­dýn­ském vegan­ském obcho­dě sněd­li pro­ma­so­ví akti­vis­té dokon­ce syro­vou vever­ku, aby uká­za­li, že v mase je síla.

8. Jed­no­hub­ka chu­ťo­vá: Na jazy­ku je něko­lik tisíc chu­ťo­vých pohár­ků, kte­ré se vyví­je­jí, už když je dítě u mat­ky v bři­še, tam se vel­mi záhy nau­čí roz­po­znat na jazy­ku slad­kou chuť plo­do­vé vody — a pak proč nás to slad­ké pořád tak láká! S věkem ubý­vá počet chu­ťo­vých pohár­ků až na polo­vi­nu, i pro­to star­ší lidé víc solí nebo koře­ní. A ješ­tě jed­na zají­ma­vost — chu­tě jsou dané gene­tic­ky a čas­to se týka­jí vel­ké­ho okru­hu lidí. Dese­ti­na popu­la­ce na svě­tě nesná­ší kori­an­dr, tře­ti­na laný­že a kaž­dý dru­hý člo­věk na svě­tě nesne­se chuť kapustiček!

9. Jed­no­hub­ka léči­tel­ská: Mlé­ko z ospa­lých krav pomá­há s usí­ná­ním! Pokud je krá­va podo­je­ná večer, obsa­hu­je její mlé­ko lát­ku zva­nou tryp­to­phan. Po jejím poži­tí se člo­věk cítí uvol­ně­ně a chce se mu spát.

10. Jed­no­hub­ka udr­ži­tel­ná: Tře­ti­na potra­vin, kte­ré lidé vyro­bí, se nesní, ale vyho­dí. Obvykle pro­to, že jíd­la nakou­pí­me moc a nestih­ne­me ho zpra­co­vat, nebo pro­to, že se zka­zí kvů­li špat­né­mu skla­do­vá­ní. Vel­ký podíl na plýtvá­ní mají také obcho­dy a restau­ra­ce, i když už i ty se to sna­ží změ­nit — mno­ho z nich pro­dá­vá i pro­šlé, spe­ci­ál­ně ozna­če­né potra­vi­ny se sle­vou, zadar­mo je roz­dá­va­jí neziskov­kám a ve Fran­cii mají dokon­ce zákon, kte­rý zaka­zu­je pro­šlé nezka­že­né jíd­lo vyha­zo­vat, ale je tře­ba ho dávat potra­vi­no­vým bankám.