Jak jsi Cenu Jiří­ho Orte­na přijal?

S rados­tí. Že Šaty z ige­li­tu zís­ka­ly tuto cenu, nota bene v jejím výroč­ním pět­a­dva­cá­tém roč­ní­ku a v kon­ku­ren­ci favo­ri­zo­va­né poezie, beru jako oce­ně­ní mé prá­ce a jako moti­va­ci do budouc­na. Je pří­jem­né vědět, že osu­dy postav, kte­ré jsem v povíd­kách čte­ná­řům nabí­dl, nejsou špat­né. Roz­hod­nu­tí poro­ty chá­pu také jako hlas k veřej­nos­ti: Tato kníž­ka sto­jí za vaši pozornost.

Pořád se hoře­ku­je, jak to mají začí­na­jí­cí auto­ři těž­ké – vydat kni­hu, pro­sa­dit se. Ale zdá se, že ve Tvém pří­pa­dě šlo všech­no až pře­kva­pi­vě snad­no. Máš tedy něja­kou radu pro dal­ší začí­na­jí­cí autory? 

Nejsem si jis­tý, jest­li si můžu dovo­lit men­to­ro­vat, navíc mě napa­dá jen obvyk­lé klišé „nevzdá­vej­te to“. Ces­tu k veřej­nos­ti a pří­pad­ně i k nakla­da­te­li kaž­do­pád­ně před­sta­vu­je pub­li­ka­ce, ať už v časo­pi­sech nebo na růz­ných lite­rár­ních ser­ve­rech (pokud je tedy sle­du­je někdo jiný než tam­ní komu­ni­ta); pokud je smys­lem lite­ra­tu­ry těšit pří­běhy čte­ná­ře, je potře­ba sna­žit se své tex­ty ze šuplí­ku vyslat do svě­ta. Osob­ně mám pro­blém v tom nabí­zet svou prá­ci, při­jde mi to jako vnu­co­vá­ní… nicmé­ně na úpl­ném počát­ku mé kníž­ky stál mail do lite­rár­ní­ho časo­pi­su Tvar, kte­ré­mu jsem nabí­dl povíd­ku „Řev závoj­natky“ i titul­ní „Šaty z ige­li­tu“. Redak­ce se nako­nec roz­hod­la je otisknout.

Vím o Tobě, že píšeš lite­ra­tu­ru pro děti, v Čes­kém roz­hla­se by se měl letos obje­vit Tvůj autor­ský Haja­ja „Co se skrý­vá pod břeč­ťa­nem“. Čím je pro Tebe dět­ský čte­nář zajímavý?

Prá­ce pro dět­ské­ho čte­ná­ře pro mě před­sta­vu­je mož­nost vyzkou­šet si jiné polo­hy lite­rár­ní tvor­by. Fan­tas­tic­ké moti­vy v lite­ra­tu­ře jsou pro mě jako čte­ná­ře i jako auto­ra mimo­řád­ně zají­ma­vé a pohád­ko­vé pří­běhy umož­ňu­jí roze­hrát je zase jiným způ­so­bem, než je tomu u kní­žek pro dospě­lé. V tvor­bě pro děti navíc osob­ně cítím vět­ší pro­stor pro humor i odleh­če­něj­ší pohled na věci kolem nás. Téma­ta, jež jsem volil v Šatech z ige­li­tu, mi tuto ces­tu pří­liš neu­mož­ňo­va­la a já si ji chtěl mini­mál­ně vyzkoušet.

Když mla­dý autor vydá kni­hu poví­dek, jak­si se oče­ká­vá, že jeho dal­ší kni­hou bude román. Bude to pla­tit i u Tebe?

O romá­nu bych radě­ji nemlu­vil, nejsem si jis­tý, jest­li by se mi ta obrov­ská hmo­ta neroz­sy­pa­la pod ruka­ma a jest­li bych zvlád­nul tak vel­ký pří­běh odvy­prá­vět. V budouc­nu bych se chtěl pus­tit do kon­zis­tent­něj­ší­ho tex­tu, to je prav­da, v tuto chví­li mám ale spíš před­sta­vu nove­ly. Jejím téma­tem by mělo být rodin­né tajem­ství, kte­ré se po pat­nác­ti letech neče­ka­ně vypla­ve na povrch.

Ptal se Jan Němec