Šumava

Jest­li vás láká krás­ná pří­ro­da, ale nedá­te dopus­tit ani na his­to­rii, vydej­te se na mís­ta, kte­rá ve své kni­ze Pra­me­ny Vlta­vy popi­su­je rodač­ka z Husin­ce Pet­ra Kla­bou­cho­vá. Míst­ní kop­ce a lesy jsou protka­né málo zná­mý­mi, ale o to sil­něj­ší­mi a tajem­něj­ší­mi pří­běhy z dob minu­lé­ho století. 

Začít může­te na Kvil­dě, odkud se dá snad­no dostat na kole i pěš­ky tře­ba prá­vě k pra­me­ni Vlta­vy. Nebo se z Kvil­dy může­te pro­jít podél Tep­lé Vlta­vy až do Fran­tiš­ko­va. Pokud vás turis­tic­ké tra­sy tolik nelá­ka­jí a rad­ši se tou­lá­te sami mimo zna­če­né tra­sy, běž­te si vychut­nat výhled na okol­ní kop­ce a údo­lí ze Sto­lo­vé hory. 

A pokud bude­te pro­jíž­dět Vim­per­kem, neza­po­meň­te se zasta­vit ve vyhlá­še­né Cuk­rár­ně pod zámkem!

Český Krumlov

Kdo je pří­z­niv­cem poma­lých, poklid­ných dovo­le­ných, může se vydat do kra­je Jiří­ho Hájíč­ka — do již­ních Čech. Čes­ký Krumlov, kde se čás­teč­ně ode­hrá­vá děj kni­hy Pla­chet­ni­ce na vinětách, je tím pra­vým místem. 

Přes den vás v his­to­ric­kém cen­t­ru prav­dě­po­dob­ně čeká mno­ho turis­tů a vodá­ků, ale co si stej­ně jako hlav­ní hrdin­ka kni­hy ráno při­vstat a jít si zabě­hat po ješ­tě prázd­ném měs­tě? Pro­jdě­te si všech­na náměs­tíč­ka a postran­ní ulič­ky, v někte­ré roman­tic­ké kavár­ně si vychut­nej­te kávu a záku­sek a uží­vej­te si krás­nou archi­tek­tu­ru a maleb­nost měs­ta. Jen tak pose­dět může­te také v Jele­ní zahradě.

Pokud bude­te mít mož­nost, vydej­te se také do kláš­te­ra Zla­tá Koru­na, kde je vysta­ven ori­gi­nál obra­zu Zla­to­ko­run­ské mado­ny z pat­nác­té­ho sto­le­tí. Pří­mo nad obcí se nachá­zí pří­rod­ní nádrž, ve kte­ré se po pro­hlíd­ce kláš­te­ra může­te i pří­jem­ně osvěžit. 

Ústí nad Labem

Atmo­sfé­ru kni­hy Zeptej se ďáb­la od Micha­la Vrby může­te načer­pat v Ústí nad Labem. Navštiv­te pří­rod­ní vyhlíd­ky a okruž­ní tra­sy nad měs­tem, ze kte­rých vás čeká výhled na celé Čes­ké Stře­do­ho­ří a při dob­ré vidi­tel­nos­ti i na Kruš­né hory. Nad Době­ti­ce­mi se nachá­zí Erbe­no­va vyhlíd­ka, kde najde­te i celo­roč­ně vol­ně pří­stup­nou roz­hled­nu. Dal­ší podob­nou domi­nan­tou měs­ta je Stří­žo­vic­ký vrch, kde si může­te vybrat hned ze dvou turis­tic­kých tras. 

Chce­te se i něco při­u­čit a láká vás spíš pří­ro­da než měs­to? Vydej­te se po nauč­né stez­ce Ber­ti­ným údo­lím. A neza­po­mí­nej­me na památ­ky — tře­ba zří­ce­ni­nu hra­du Stře­kov bys­te jis­tě nemě­li minout.

Ústí je ale také skvě­lým výcho­zím bodem pro turis­tic­kou dovo­le­nou. V Čes­kém Stře­do­ho­ří může­te vyšpl­hat na tolik kop­ců, kolik jen doká­že­te. Zkus­te tře­ba Mile­šov­ku, Var­hošť nebo Lovoš. 

Bílá Voda

Děj Bílé Vody Kate­ři­ny Tuč­ko­vé se ode­hrá­vá pří­mo u čes­ko-pol­ských hra­nic na okra­ji Rych­leb­ských hor. Neda­le­ko Bílé Vody se nachá­zí řada zají­ma­vých skal­ních útva­rů, kte­ré oce­ní nejen horo­lez­ci, ale i turis­té. Může­te se odsud vydat na pro­cház­ku po čer­ve­né nebo zele­né turis­tic­ké znač­ce na Borův­ko­vou horu nebo pře­jít hra­ni­ce a pro­hléd­nout si pol­ská města. 

Napří­klad Zło­ty Stok s Bílou Vodou pří­mo sou­se­dí a nudit se tu urči­tě nebu­de­te! Může­te si zde pro­jít pod­zem­ní turis­tic­kou tra­su Zla­tý důl nebo strá­vit pří­jem­né odpo­led­ne ve stře­do­vě­kém skanzenu.