Prv­ní díl tri­lo­gie Vel­ké sto­le­tí, román Sta­vi­te­lé mos­tů, vyšel ve Švéd­sku v prv­ním vydá­ní v nákla­du sto tisíc výtis­ků a hned po vydá­ní na pod­zim 2011 oku­po­val prv­ní mís­to kniž­ní­ho žeb­říč­ku. Dopo­sud jsou prá­va na román pro­dá­na do dva­nác­ti zemí svě­ta a recen­zen­ti nešet­ří chvá­lou, když kni­hu hod­no­tí jako „fas­ci­nu­jí­cí rodi­nou ságu“, „to nej­lep­ší, co Jan Guillou napsal“ či „gran­di­óz­ní dob­ro­druž­ný román“. 

Můj bože, svět by mohl být jiný

„Nej­víc čte­ná­řů je, jak se zdá, fas­ci­no­vá­no tím poci­tem, že tam moh­li být oni sami. Kdy­bych tam byl já, mohl bych pře­mýš­let stej­ně, mít stej­nou víru v úžas­nou budouc­nost, jakou všich­ni ti lidé měli,“ před­sta­vu­je svou kni­hu autor Jan Guillou ve video roz­ho­vo­ru, kte­rý může­te i s čes­ký­mi titul­ky zhléd­nout zde:

Obsah z 'https://www.youtube.com/e[…]' není možné zobrazit bez souhlasu s cookies.

Prodaná práva

  • Bra­zí­lie, Bertrand
  • Chor­vat­sko, Znanje
  • Čes­ká repub­li­ka, Host
  • Dán­sko, Modtryk
  • Fin­sko, Like
  • Fran­cie, Actes Sud
  • Němec­ko, Heyne
  • Island, Upphe­i­mar
  • Itá­lie, Corbaccio
  • Nizo­ze­mí, Prometheus
  • Nor­sko, Vig­mostad & Bjørke
  • Špa­něl­sko, Planeta

Ohlasy

Jen málo spi­so­va­te­lů vlád­ne Guillou­o­vou schop­nos­tí psát romá­ny, kte­ré se sar­kas­tic­kou sro­zu­mi­tel­nos­tí a prů­zrač­nos­tí uka­zu­jí svět tako­vý, jaký je. Jan Guillou ví, o čem mlu­ví, a má odva­hu mlu­vit nahlas.
— Hen­ning Man­kell, spisovatel

Sta­vi­te­lé mos­tů jsou napí­na­vým romá­nem, o tom není pochyb. Para­lel­ní dějo­vé linie jsou dob­ře vysta­vě­ny, bez­má­la šes­ti­setstrán­ko­vé vyprá­vě­ní ani jed­nou neztra­tí tem­po, a čte­nář se navíc pou­čí o his­to­rii. Román pře­kra­ču­je znač­né vzdá­le­nos­ti v čase i pro­sto­ru, což čte­ná­ři umož­ňu­je zažít pocit nesku­teč­né závrati.
— Dagens Nyheter

Kni­ha Sta­vi­te­lé mos­tů je dob­ro­druž­ná a její hrdi­no­vé jsou schop­ni dobýt svět silou myš­le­nek, pev­nou vůlí a usi­lov­ným pra­cov­ním vze­pě­tím. Za sku­čí­cích sně­ho­vých bou­ří v nor­ských horách vyrá­že­jí na lyžích a v dus­né afric­ké buši míří zbra­ní na lvy a slo­ny… V romá­nu najde­te jak vrou­cí cit, tak i drs­ný humor.
— Dalar­nas Tidningar

Fas­ci­nu­jí­cí rodin­ná sága.
— Hör­zu, Německo

Guillou už dáv­no uká­zal, že umí vyprá­vět pří­běh. Sta­vi­te­lé mos­tů jsou přes­ně tím dru­hem romá­nu, kvů­li kte­ré­mu bys­te si měli dát něko­lik šál­ků kávy, posa­dit se do své­ho oblí­be­né­ho křes­la a pově­sit si na dve­ře cedul­ku „Neru­šit násle­du­jí­cích 550 stran“. Pokud bude­te mít ze své­ho čte­nář­ské­ho pro­žit­ku pocit, že svět je zříd­ka čer­no­bí­lý, ale že je pale­tou s neko­neč­nou smě­si­cí barev, Guillou bez­peč­ně dosá­hl své­ho cíle.
— Jyllands-Posten, Dánsko 

Guillou není typ auto­ra, kte­rý vyu­ží­vá román k dosa­že­ní nové­ho pohle­du na člo­vě­ka a na svět. Mno­hem víc ho zají­má, jak umís­tit exis­tu­jí­cí his­to­ric­ké kous­ky do nových, odha­lu­jí­cích vzo­rů. Jakmi­le tyto vzo­ry polo­ží, upev­ní je rekvi­zi­ta­mi z dob­ro­druž­ných knih – hon na lvy, váni­ce a kanibalismus.
— Aftonbla­det, Švédsko

Je to napí­na­vé, pes­t­ré a úžas­ně zají­ma­vé. Je těž­ké kni­hu odlo­žit… toto je to nej­lep­ší, co zatím Jan Guillou napsal.
— Mota­la & Vad­ste­na Tid­ning, Švédsko

Sta­vi­te­lé mos­tů jsou více než zají­ma­vá his­to­ric­ká úva­ha. Je to pře­de­vším napí­na­vý, gran­di­óz­ní dob­ro­druž­ný román o neo­by­čej­né rodině.
— Tid­nin­gen Kul­tu­ren, Švédsko

Jan Guillou obrat­ně balan­cu­je na ten­ké hra­ni­ci mezi váž­ný­mi úmys­ly a neu­tu­cha­jí­cí zába­vou. Výchov­ný a zábav­ný, infor­ma­tiv­ní a vzru­šu­jí­cí, se sil­ně gra­du­jí­cí­mi kri­tic­ký­mi posto­ji, a přes­to román zalid­ně­ný posta­va­mi se sny a vize­mi, pro něž tvr­do­hla­vě žijí – je to neo­by­čej­ná kom­bi­na­ce, co dělá ze Sta­vi­te­lů mos­tů kni­hu ceně­nou dale­ko nad rámec své­ho pří­bě­hu, kni­hu, kte­rá se vyvy­šu­je nad mno­ho dob­ro­druž­ných románů.
— Hel­sin­g­bor­gs Dagblad, Švédsko

Infor­ma­tiv­ní úsi­lí je úspěš­ně sjed­no­ce­no s lite­rár­ní­mi nástro­ji vypůj­če­ný­mi z detek­tiv­ky. Vypra­věč­ské umě­ní září s účin­nos­tí a ostře orá­mo­va­ný­mi perspektivami.
— Borås Tid­ning, Švédsko