Obsah z 'https://www.youtube.com/e[…]' není možné zobrazit bez souhlasu s cookies.

PERNÍČKY

pří­pra­va: 1 hodi­na, chlad­nu­tí těs­ta: 1 hodi­na, 50 kusů

Per­ní­ky jsou slad­ké peči­vo vyro­be­né z těs­ta, kte­ré obsa­hu­je hod­ně medu a koře­ní. Pro­to­že ten­to druh těs­ta dob­ře drží tvar, pečou se z něj po sta­le­tí figur­ky, domeč­ky a dal­ší ozdob­né motivy.

Těsto

100 g medu
½ sklen­ky mouč­ko­vé­ho cukru
70 g másla
½ lžič­ky jed­lé sody
3 lží­ce mléka
300 g mou­ky (plus tro­chu na podsypání)
špet­ka soli
1 lží­ce per­ní­ko­vé­ho koření
1 vejce

Poleva

1 bílek
1½ sklen­ky mouč­ko­vé­ho cukru
1 lží­ce cit­ro­no­vé šťávy

  1. Vlož do hrn­ce med, mouč­ko­vý cukr a más­lo a nech je roze­hřát na malém pla­me­ni, občas zamí­chej. Při­dej sodu smí­cha­nou s mlé­kem (směs tro­chu napě­ní), dob­ře pro­mí­chej a nech vychladnout. 

  2. Na válu smí­chej mou­ku, sůl a koře­ní. Upro­střed udě­lej důlek a vlej do něj medo­vou směs a rozšle­ha­né vej­ce. Vše pro­mí­chej nožem a vypra­cuj těs­to, zleh­ka pod­sy­pá­vej moukou.

  3. Z těs­ta vytva­ruj kou­li, zabal ji do fólie a na hodi­nu vlož do lednice. 

  4. Pře­dehřej trou­bu na 180 stup­ňů a vylož plech peči­cím papírem.

  5. Na jem­ně pomou­če­ném vále vyvá­lej těs­to na plát sil­ný 3 mili­me­t­ry a vykra­juj z něj per­níč­ky. Na plech je nepo­klá­dej pří­liš blíz­ko sebe, pro­to­že během peče­ní vyros­tou a moh­ly by se sle­pit. Peč je 8 — 10 minut.

  6. Zchlad­lé per­níč­ky můžeš ozdo­bit pole­vou. Bílek, mouč­ko­vý cukr a cit­ro­no­vou šťá­vu roz­mí­chej na hlad­kou hmo­tu. Hoto­vou pole­vu nalej do malé­ho plas­to­vé­ho sáč­ku (ide­ál­ně tro­chu sil­něj­ší­ho). Ustřih­ni z něj kou­sek rož­ku, přes dír­ku vytla­čuj pole­vu a maluj libo­vol­né vzo­ry. Nech uschnout. 

  7. Per­níč­ky skla­duj v uza­vře­né kra­bi­ci. Díky tomu změk­nou a vydr­ží dlou­ho voňavé.